Święcenie pokarmów w Wielką Sobotę. Święconka u Świętej Anny

fot. LZ
W Wielką Sobotę, 19 kwietnia 2025 roku, w kościele św. Anny w Szubinie, zgodnie z wielowiekową tradycją, odbyło się święcenie pokarmów.
Święcenie pokarmów na stół wielkanocny odbywało się co godzinę – od godziny 10:00 do 15:00 – dając wiernym możliwość spokojnego uczestnictwa w obrzędzie. Już o godz. 10:00 ks. Jacek Pawelczyk, proboszcz parafii pw. św. Andrzeja Boboli w Szubinie, poświęcił pokarmy w kościele św. Anny. Kolejne błogosławieństwa miały miejsce w Wolwarku i Pińsku o godz. 10:30.
Koszyki wielkanocne, przynoszone przez wiernych, wypełnione były symbolicznymi produktami: chlebem – znakiem Ciała Chrystusa, jajkami – symbolem nowego życia i zmartwychwstania, wędlinami – oznaką Bożego błogosławieństwa i dostatku, chrzanem – wyrazem siły, a także solą, która symbolizuje oczyszczenie i prawdę. Nie zabrakło też baranka – znaku Jezusa Zmartwychwstałego.
W kościołach trwa również adoracja Grobu Pańskiego – moment wyciszenia, modlitwy i refleksji nad tajemnicą śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. To czas, w którym wierni czuwają przy Grobie, przygotowując serca na radość Wielkiej Nocy.
Zwieńczeniem obchodów Wielkiej Soboty będzie uroczysta Liturgia Wigilii Paschalnej, która w parafii św. Andrzeja Boboli rozpocznie się o godz. 20:00. Wierni są zaproszeni do udziału w tym wyjątkowym nabożeństwie, podczas którego nastąpi odnowienie przyrzeczeń chrzcielnych. Tradycyjnie zaleca się zabranie ze sobą świec – znaków światła Chrystusa, który pokonał ciemność grzechu i śmierci.
Wielka Sobota to czas ciszy i zadumy, ale też oczekiwania. Dzięki takim tradycjom jak święcenie pokarmów i adoracja Grobu Pańskiego, wierni mogą głębiej przeżyć tajemnicę Wielkanocy i w pełni radować się jej duchowym wymiarem.
Galeria



















Czytaj również
Dzisiaj Wielka Sobota. Dzień ciszy i oczekiwania

Wielka Sobota jest dniem spoczynku Jezusa# w grobie i adoracji Najświętszego Sakramentu. Obchodzona jest jako dzień błogosławieństwa, gdyż święci się wtedy ogień, wodę i wielkanocne pożywienie.
(czytaj więcej)Wielki Czwartek. Rozpoczęło się Triduum Paschalne

Wielki Czwartek to jeden z # najważniejszych dni w kalendarzu liturgicznym, obchodzony w Wielkim Tygodniu, który prowadzi do Świąt Wielkanocnych.
(czytaj więcej)Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.
(czytaj więcej)Pisanki. Na przestrzeni wieków pełniły wiele funkcji

Od najdawniejszych czasów ze Świętami # Wielkanocnymi kojarzone jest jajko, w tradycji chrześcijańskiej symbol nowego życia i zmartwychwstałego Chrystusa, w tradycji ludowej – symbol siły, płodności i miłości.
(czytaj więcej)