Dziś mamy 21 lipca 2024, niedziela, imieniny obchodzą:

26 stycznia 2024

Sprawdzony imprezowy hit. Przepisy na karnawałowe przekąski

fot. powierzone

fot. powierzone

Każda pani domu ma swój sprawdzony imprezowy hit, który zawsze #zachwyca gości. Firma Dobrowolscy zorganizowała konkurs i wyłoniła najciekawsze pomysły na szybkie imprezowe przekąski. Dzielimy się z wami trzema prostymi przepisami, które gwarantują sukces. Przydadzą się nie tylko w karnawale.

Wytrawne wypieki doskonale sprawdzają się na wszelkiego typu domówkach, spotkaniach ze znajomymi czy wieczorach z filmem lub planszówkami. Przygotowuje się je szybko i nie wymagają szczególnych umiejętności kucharskich. Wystarczy kilka podstawowych składników, które zwykle mamy pod ręką. Możemy wykorzystać ciasto francuskie, kruche lub drożdżowe. Takie przekąski dają też dużą dowolność w doborze dodatków i przypraw. Bez problemu możecie zastąpić brakujący lub nielubiany składnik innym, albo stworzyć kilka wersji tego samego dania. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Nic więc dziwnego, że skradną serca wszystkich gości i szybko znikną z talerza. Warto wypróbować!

Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego pani Izabeli

- 1 opakowanie ciasta francuskiego

- Rogal Krakowski Dobrowolscy

- ser żółty

- papryka

- pieczarki

Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, a kiełbasę, paprykę, pieczarki i żółty ser w kostkę. Pokrojone składniki wykładamy na kawałki ciasta. Zawijamy rogi ciasta do środka, tworząc sakiewki. Pieczemy 15 min. w temperaturze 200C. Podajemy z sosem pomidorowym.

Przepis Izabeli z Ciechanowca

Paszteciki z włoską duszą pani Mirosławy

Ciasto:

- 250 g mąki

- 250 g masła

- 250 g chudego twarogu

- 1 jajo

- sól

- świeże zioła np. bazylia i macierzanka

Farsz:

- słoik suszonych pomidorów

- Kiełbasa krucha podkarpacka Dobrowolscy

- 1 kula sera mozzarella lub ser kozi

- świeża bazylia i rukola

- 1 jajko lub mleko

- starty żółty ser

- przyprawy

Mieszamy mąkę, masło, twaróg, jajo i trochę soli. Do tego dorzucamy garść drobniutko posiekanych świeżych ziół, np. bazylii i macierzanki. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy i kroimy wg fantazji – np. na romby, trójkąty, kwadraty. Przygotowujemy nadzienie. Niewielki słoiczek suszonych pomidorów z ziołami oraz 1 kulę mozzarelli (można też użyć sera koziego - smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty) i nieco świeżej bazylii i rukoli z ogródka. Składniki kroimy i mieszamy. Przygotowany farsz wykładamy na pocięte na porcje ciasto. Na wierzch kładziemy plastry ulubionej wędliny – np. Kiełbasy kruchej podkarpackiej Dobrowolscy. Ważne, aby plastry były cienkie - ułatwia to zwijanie. Zawijamy dowolny kształt pasztecików, smarujemy rozkłóconym jajkiem lub mlekiem, posypujemy startym żółtym serem lub przyprawami. Pieczemy do zrumienienia (ok. 15 minut) w 180C z termoobiegiem.

Przepis Mirosławy z Grodziska Wielkopolskiego

Parówkowe odrywańce pani Wiolety

- 2 szklanki mąki pszennej

- sól

- 20 g drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 1 szklanka ciepłej wody

- 2 łyżeczki oliwy z oliwek

- 10 Parówek wadowickich klasycznych Dobrowolscy

- żółty ser

- 1 jajko

- sezam

W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i dodajemy do mąki, solimy. Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Ser ścieramy i rozkładamy na cieście. Parówki kroimy na kawałki, wycinamy paski ciasta na szerokość kawałków parówki tak, aby można było je całe zawinąć. Zawinięte kawałki parówki ustawiamy pionowo na wysmarowanej olejem tortownicy lub blaszce – jeden przy drugim, aby utworzyły mniej więcej kształt koła. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 30 min aż ciasto się zarumieni.

Przepis Wiolety z Wysocina.

Materiał: Sylwia Makowska

Oceń artykuł: 15 15

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 0 (0)

    konekl, w dniu 27-01-2024 00:29:04 napisał:

    widzę, że przepisy losowe, ale musi być firmy Dobrowolski, bo inaczej nie wychodzi, a gdzie informacja, że post sponsorowany?

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ramki ślubne
39,90 zł PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Praca na wysokości
60PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Szkolenie okresowe pracowników
89PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
0

Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?

Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.

(czytaj więcej)
0

Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?

Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.

(czytaj więcej)
0

Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?

Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.

(czytaj więcej)
0

Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów

Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.

(czytaj więcej)