Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?
fot. pixabay
Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.
Jakie właściwości dla organizmu cżłowieka mają ogórki kiszone?
- pomagają zachować równowagę mikrobiologiczną
- są m.in źródłem acetylocholiny korzystnie wpływającej na ciśnienie krwi
- stanowią naturalny priobiotyk wspierający trawienie, stymulujący układ odpornościowy, regenerujący skład mikroflory np. po antybiotykoterapii
- zawierają liczne witaminy i minerały.
Źródło: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bydgoszczy
Czytaj również
- Wysokie temperatury męczą i osłabiają kierowców. Zadbaj o siebie i pasażerów
- Dzień Walki i Męczeństwa Wsi Polskiej. Patriotyczna postawa rolników
- Wielu kierowców wciąż na bakier z przepisami. "Nie jedź na zderzaku"
- Wypłata na rzecz pacjentów. Najwyższe świadczenie dla osoby z cukrzycą
- Strażacy ćwiczyli pod wodą. Szkolenie z doświadczonymi instruktorami
Dodaj komentarz
Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?
Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.
(czytaj więcej)Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?
Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.
(czytaj więcej)Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?
Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.
(czytaj więcej)Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!