Gotuj z nami
Jesienne dania na talerzu. Zaskoczą najbardziej wybrednych gości
Długie jesienne popołudnia i wieczory sprzyjają spędzaniu chwil #w domowym zaciszu w gronie rodziny oraz przyjaciół. Ważnym elementem budującym atmosferę takich spotkań jest to, co znajdzie się na stole. Szukasz pomysłu na dania, które oddadzą klimat tej pory roku, a do tego zachwycą podniebienia oraz oczy twoich gości? Mamy sprawdzone propozycje!
(czytaj więcej)Kulinarne psikusy. Słodkie desery z wykorzystaniem żółtego sera
Halloween to czas psikusów i szaleństw, także tych kulinarnych#. Zaskocz swoich najbliższych nietuzinkowymi przepisami na desery z wykorzystaniem... żółtego sera. Brzmi dziwnie? Nie powinno! Specyficzny, delikatnie słony i pikantny smak sera znakomicie podkreśla naturalną słodycz pozostałych składników, dzięki czemu wszystko co słodkie wydaje się być jeszcze słodsze. Gotowy na zabawę z klasycznymi przepisami w nowej, halloweenowej odsłonie?
(czytaj więcej)Szlachetne skarby lasu. Pomysły na rozgrzewające dania z grzybów
Podczas jesiennego deszczu nudzą się być może dzieci, ale z pewnością nie grzybiarze. #Październik przywitał nas prawdziwym wysypem grzybów. Media społecznościowe zalała fala zdjęć z udanych wypraw na grzyby, a pełne koszyki nie potrzebowały żadnych fikuśnych filtrów, by święcić triumfy popularności. Szlachetne skarby lasu potrzebują oryginalnej oprawy, dlatego sprawdź nasze pomysły na wykorzystanie grzybów w swoim jesiennym menu.
(czytaj więcej)Czas pieczonych warzyw. Pomysły na wrześniowe dania
Aromat korzennych przypraw, leśnych grzybów i pieczonych warzyw# – jesień w kuchni pachnie obłędnie. Nic dziwnego, że coraz dłuższe popołudnia i wieczory wolimy spędzać we własnym domu. Wczesna jesień zachwyca wygrzanymi w promieniach słońca pomidorami, paprykami, dyniami, cukiniami i bakłażanami oraz jędrnymi i soczystymi cebulami. Wystarczy dodać odrobinę oliwy, garść świeżych ziół oraz kilka plastrów ulubionego sera żółtego, by szybko i łatwo wyczarować przepyszne przekąski oraz dania główne, pachnące złotą polską jesienią.
(czytaj więcej)Pomysły na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Pożywne składniki
Końcówka wakacji nigdy nie jest łatwa. #Mimo, że sierpień nadal kusi pogodą i słodkim smakiem lenistwa, wielu rodziców myślami jest już we wrześniu. Nerwowo szykujemy szkolne wyprawki i zastanawiamy się, jak uprzyjemnić naszym dzieciom pierwsze tygodnie w zupełnie nowej, pełnej obowiązków rzeczywistości. Jednym ze sposobów jest przygotowanie pysznych śniadaniówek, w których możemy sprytnie ukryć wszystkie smaki lata.
(czytaj więcej)Bogate źródło wapnia. Ser żółty to wartościowa przekąska
Każdy zapewne spotkał się z choć jedną niepochlebną opinią na temat #sera żółtego. Zdrowy rozsądek podpowiada jednak, że wszystkie tezy warto weryfikować. W istocie ser żółty to pożywna i wartościowa przekąska, która jest nie tylko bogatym źródłem białka, ale także wielu cennych witamin i mikroelementów. Okazuje się, że przeciętny Polak zjada zaledwie połowę ilości sera żółtego, którą zjada przeciętny Francuz, a przecież mieszkańcy Francji w rankingach otyłości plasują się znacznie poniżej średniej europejskiej. Dlaczego warto dodać ser żółty do swojego menu? Podpowiadamy.
(czytaj więcej)Zdrowie na talerzu. Korzystaj z bogactwa letnich warzyw
Środek wakacji to czas, gdy wszystkie warzywne grządki uginają się #od jędrnych cukinii, bakłażanów i pomidorów. Strąki fasolki, bobu i zielonego groszku dumnie pną się do samego nieba, czekając cierpliwie na uważną rękę ogrodnika. Lipiec zachęca do odwiedzin lokalnych targowisk, które jak nigdy wcześniej zachwycają bogactwem kolorów, smaków i aromatów. Nic, tylko jeść na zdrowie.
(czytaj więcej)Pełnowartościowa i wysokobiałkowa przekąska. Z czym łączyć żółty ser?
Tłusty, tuczący i niezdrowy – wokół dojrzewającego# sera żółtego narosło wiele fałszywych mitów. Tymczasem to pełnowartościowa i wysokobiałkowa przekąska, a każdy plaster jest wypełniony po brzegi cennymi mikroelementami. Nic więc dziwnego, że dietetycy chętnie włączają go do planów żywieniowych swoich pacjentów. Kluczem do zdrowego stylu życia nie jest bowiem całkowita eliminacja poszczególnych produktów, ale zachowanie umiaru i odpowiedniej równowagi. Z czym zatem łączyć dojrzewający ser żółty, by służył nam jak najlepiej? Podpowiadamy.
(czytaj więcej)Przyjęcie w plenerze. Sprawdzone pomysły na oryginalne finger foods
Letnie wieczory to idealny czas, by nadrobić wszystkie towarzyskie #zaległości. Coraz dłuższe dni, słoneczna pogoda i bogactwo świeżych składników zapraszają do wspólnej biesiady na świeżym powietrzu. Wystarczy, że każdy z gości przygotuje niewielką przekąskę „na raz”, by w mig przygotować ucztę, bez konieczności wielogodzinnego stania przy garach. Brzmi prosto? Takie właśnie są finger foods! Mamy na ich przygotowanie kilka sprawdzonych pomysłów.
(czytaj więcej)Sery żółte podawane na słodko. Nowe smaki w kuchni
Żółte sery dojrzewające to nie tylko aromatyczny dodatek #do wielu potraw, ale także wytrawna przekąska, która idealnie koresponduje z dobrym winem, owocami i orzechami. Wielowymiarowy smak, kremowa konsystencja oraz charakterystyczny zapach sera żółtego sprawiają, że ma on wszechstronne zastosowanie w kuchni. Choć z reguły wykorzystywany jest w daniach słonych, okazuje się, że także wielbiciele słodkich smaków mogą śmiało eksperymentować w kuchni z serem dojrzewającym. Mamy na to dowody.
(czytaj więcej)Domowy burger z jajkiem sadzonym. Urozmaicony fast food
Hamburger jest symbolem amerykańskiej kuchni, jednak #obecnie wielbicieli charakterystycznej, ciepłej kanapki z kotletem znaleźć można na każdej szerokości geograficznej. Wariacje tej potrawy znajdują się w menu wielu lokali typu fast food, jak również w kraftowych burgerowniach czy ekskluzywnych restauracjach. Jednak bez wątpienia najlepiej smakuje burger samodzielnie wykonany w domu, zwłaszcza ten według naszego przepisu.
(czytaj więcej)Najlepszy miesiąc na sałatki. Miski pełne zdrowia i witamin
Maj - najlepsza pora na transfuzję „zielonej krwi”! #Czy wiesz, że chlorofil ma podobną strukturę do ludzkiej krwi? Roślinom pozwala czerpać energię ze światła słonecznego oraz zamieniać ją na tlen i substancje odżywcze. A jak działa na ludzki organizm? Warto przyjrzeć się bliżej jego właściwościom, szczególnie teraz, w maju, kiedy natura budzi się do życia, oferując nam to, co ma najlepszego.
(czytaj więcej)Jak zorganizować komunijne przyjęcie w domu? Kulinarne wyzwanie
Pierwsza komunia święta to niezwykle ważne rodzinne wydarzenie#, coraz częściej porównywane do ślubu i wesela – m. in. z uwagi na koszty. Te wahają się w zależności od miejscowości i standardu lokalu. Za tzw. talerzyk trzeba w tym roku zapłacić średnio od 200 do 400 zł. Catering jest nieco tańszą opcją, ale nadal musimy się liczyć w wydatkiem rzędu 80 do ok. 150 złotych za osobę, co w przypadku 30 gości daje nawet 4500 zł. Nic więc dziwnego, że wielu rodziców, szukając tańszych alternatyw, decyduje się na organizację przyjęcia komunijnego w domu. Co zrobić, by sprostać kulinarnie temu wyzwaniu? Podpowiadamy.
(czytaj więcej)Ramen z jajkiem. Przepis na danie w azjatyckim stylu
Ramen to danie kojarzone z Japonią, które jednak powstało# w Chinach. Jego podstawowym składnikiem jest makaron w bulionie wzbogacony najróżniejszymi dodatkami, np. tak jak w naszym przepisie – jajkiem.
(czytaj więcej)Co przygotować na majówkę? Pyszne i tanie dania
Kilkudniowy majowy urlop to długo wyczekiwany czas #spotkań z przyjaciółmi i wyjazdów na łono natury, który trudno sobie wyobrazić bez pysznego jedzenia. Z drugiej strony, na majówce liczy się przede wszystkim wygoda. Przygotowanie przekąsek nie powinno być pracochłonne. Z kolei bardzo wskazana jest możliwość swobodnej degustacji w praktycznie każdych warunkach. Co przygotować do jedzenia, by tegoroczna majówka smakowała naprawdę wyjątkowo, a wspólnie spędzony czas przywoływał tylko miłe wspomnienia? Poniżej garść wskazówek.
(czytaj więcej)Smaczne posiłki na świeżym powietrzu. Jak urozmaicić grillowanie?
Opiekanie jedzenia nad żywym ogniem jest najstarszą formą# gotowania. Czas spędzany przy ognisku od tysięcy lat służył nie tylko przetrwaniu gatunku, ale przede wszystkim budowaniu więzi społecznych i kształtowaniu tożsamości kulturowej. Nic dziwnego, że do dziś zapach ognia kojarzy nam się z głęboko zakorzenioną przyjemnością. Kwiecień to czas, kiedy po zimie odpalamy po raz pierwszy nasze ogrodowe grille, snując plany o niezapomnianych spotkaniach w większym gronie podczas majówki. Podpowiadamy co zrobić, by zaskoczyć gości posiłkami przygotowywanymi na świeżym powietrzu.
(czytaj więcej)Jak gotować wiosną, aby schudnąć zdrowo? Zrzuć zbędne kilogramy
Wiosną stragany wypełniają się młodymi, chrupiącymi warzywami# oraz aromatycznymi, soczyście zielonymi ziołami. Zmęczeni zimową aurą i już nieco znudzeni monotonią zimowej kuchni, mamy ochotę rzucić się zachłannie na wszystkie dostępne nowalijki. Jednocześnie często mamy do zrzucenia kilka nadprogramowych kilogramów. Ich nadmiar może wynikać z jednej strony z niewłaściwej diety, ale także – jak dowodzą badania - braku wystarczającej ilości światła słonecznego. Na szczęście wiosną mamy go coraz więcej, a dzięki młodym warzywom mamy szansę utrzymać niskokaloryczną dietę praktycznie bez wysiłku.
(czytaj więcej)Można je gotować, smażyć lub zapiekać. Rusza sezon na szparagi
Kwiecień to czas szparagowej rozpusty. Smukłe, eleganckie# i zgrabne pędy już z daleka przyciągają uwagę klientów osiedlowych targowisk i warzywniaków. Możemy je gotować, smażyć lub zapiekać, podawać samodzielnie lub jako dodatek, a także serwować w postaci pysznej zupy lub esencjonalnego sosu. Szkoda tylko, że na rozkoszowanie się ich świeżym smakiem mamy zaledwie kilka tygodni w ciągu roku. Zatem - do biegu, gotowi, start!
(czytaj więcej)Odpoczynek na łonie natury. Co warto zabrać ze sobą na piknik?
Chwila odpoczynku na łonie natury, domowe jedzenie przygotowane #z naturalnych i sezonowych składników oraz towarzystwo ulubionych osób – czy można przyjemniej rozpocząć wiosnę? Pierwsze promienie słońca zachęcają do rodzinnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Każda, nawet najdrobniejsza i najbardziej znana przekąska smakuje wtedy zupełnie inaczej. Bliskość natury przyjemnie koi i inspiruje nas do działania, jednak by móc korzystać z pełni jej potencjału, warto wcześniej odpowiednio się przygotować.
(czytaj więcej)Regionalne produkty tradycyjne. Warto wypróbować w święta
Biała kiełbasa w słoiku, baba drożdżowa, mazurek orzechowy a może# żur kujawski? Prezentujemy przepisy na święta z naszej regionalnej Listy Produktów Tradycyjnych, które warto wypróbować, zwłaszcza w Święta Wielkiejnocy.
(czytaj więcej)Wielkanocne specjały dawniej i dziś. Łączymy tradycję z nowoczesnością
Uwielbiamy celebrować przedświąteczne chwile. Przygotowania do Wielkanocy #rozpoczynamy, gdy tylko poczujemy na twarzy pierwsze promienie wiosennego słońca. Ozdoby wielkanocne pojawiają się na sklepowych półkach już w marcu, a my przymierzamy się do planowania wielkanocnego menu, gdy tylko cichnie gwar karnawału. Każdego roku pragniemy w ciekawy sposób połączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesnymi przepisami, które mile zaskoczą naszych gości. Szukamy oryginalnym pomysłów, a tymczasem jak zwykle znajdujemy je sięgając po doskonale znane, naturalne i tradycyjne polskie składniki.
(czytaj więcej)Kulinarne inspiracje. Kanapki pełne wiosennych smaków
Kanapka to doskonały pomysł na szybki posiłek o# każdej porze dnia. Plasterki soczystych warzyw, aromatycznych wędlin i rozpływających się w ustach serów, ukryte między dwiema kromkami pieczywa, to doskonała baza, którą można uzupełniać i modyfikować na setki różnych sposobów. Wiosną, gdy wybór świeżych składników jest coraz większy, możemy w pełni oddać się naszym kulinarnym fantazjom, by każdego dnia serwować domownikom pachnące słońcem kanapki. Poznaj kilka inspiracji, dzięki którym każdy sięgnie po nie z apetytem na więcej.
(czytaj więcej)Przepis na maślankowiec. Doskonałe ciasto przyrządzisz w kilka minut
Ten błyskawiczny, przepyszny placek zrobisz w kilka minut bez użycia #drożdży. Przedstawiamy przepis na tzw. "maślankowiec".
(czytaj więcej)Wiosna na talerzu. Wejście w nową porę roku będzie czystą przyjemnością
Wraz z nadejściem wiosny, kuchnia zaczyna przeobrażać się #w prawdziwe laboratorium smaku, oferujące niezliczone możliwości kulinarnych eksperymentów. Wiosna na talerzu to nie tylko festiwal kolorów, ale także zaproszenie do odkrywania świeżości i lekkości w codziennych posiłkach. Jakie wybory kulinarne sprawią, że wejście w nową porę roku będzie czystą przyjemnością?
(czytaj więcej)Pomysły na dania walentynkowe. Jak wyrazić miłość bez słów?
Dzień Zakochanych to czas, kiedy każdym swoim gestem chcemy #powiedzieć drugiej osobie – „Kocham Cię”. I choć każdego roku prześcigamy się w pomysłach na wyjątkowy prezent walentynkowy, powinniśmy pamiętać, że najcenniejszym podarunkiem dla naszego partnera jest wspólnie spędzony czas. Dla wielu doskonałą aktywnością, która pobudza wszystkie zmysły, jest wspólne przygotowywanie, a następnie spożywanie posiłków inaczej niż zwykle – w nastrojowej atmosferze, przy blasku świec. Zarezerwujcie zatem dla siebie cały dzień i spędźcie go niespiesznie w świecie pełnym smaków i aromatów.
(czytaj więcej)Dopłaty do zakupu aut elektrycznych? Konsultacje projektu programu
Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska# i Gospodarki Wodnej przedstawia do konsultacji projekt programu dopłat do zakupu, leasingu i wynajmu długoterminowego aut elektrycznych.
(czytaj więcej)Urzędowe listy polecone. Od stycznia na skrzynce mailowej
Od 1 stycznia 2025 r. będzie można otrzymywać i wysyłać pisma urzędowe #poprzez e-Doręczenia, czyli elektroniczny odpowiednik listu poleconego za potwierdzeniem odbioru. Dzięki tej usłudze obywatele, firmy oraz podmioty publiczne otrzymają możliwość wymiany korespondencji poprzez wygodny i bezpieczny system doręczeń elektronicznych. To kolejny istotny krok w cyfryzacji administracji państwowej.
(czytaj więcej)Światowy Tydzień Wiedzy o Antybiotykach. Używaj odpowiedzialnie
W trwającym od 18 do 24 listopada Światowym Tygodniu# Wiedzy o Antybiotykach Główny Inspektorat Farmaceutyczny przypomina najważniejsze zasady stosowania antybiotyków.
(czytaj więcej)Zadbaj o swoje zdrowie. Zwróć uwagę na oznaczenia produktów
Data minimalnej trwałości# „Najlepiej spożyć przed” i data przydatności do spożycia „Należy spożyć do” – to dwa różne oznaczenia.
(czytaj więcej)