Realizacja zadań projektowych. Uczniowie tworzyli perfumy
![fot. powierzone](photos/p_sm_114791_1.jpg)
fot. powierzone
Ostatnie dni roku szkolnego w Liceum Ogólnokształcącym# w Szubinie upłynęły na realizacji zadań projektowych.
Młodzież uczestniczyła w zajęciach haftu, malowania tkanin, rzeźbiarskich, lepienia w glinie. Uczniowie odwiedzili Politechnikę Bydgoską, gdzie wykonywali doświadczenia biotechnologiczne. W szkole natomiast odbyły się warsztaty tworzenia perfum, które okazały się niezwykle inspirującym i kreatywnym doświadczeniem dla licealistów. Były one realizowane w ramach projektu „Co tu pachnie w liceum”, dofinansowanego przez Zarząd Powiatu Nakielskiego.
Podczas zajęć uczniowie mieli okazję poznać tajniki sztuki tworzenia perfum, dowiedzieć się o różnych składnikach i aromatach oraz samodzielnie stworzyć swoje unikatowe kompozycje zapachowe. W procesie tworzenia uczestnicy warsztatów eksperymentowali z różnymi esencjami, olejkami eterycznymi i bazami zapachowymi, aby stworzyć perfumy, które odzwierciedlały ich osobowość i preferencje. Młodzież przekonała się, że wiele zapachów pochodzi z kwiatów i ziół z najbliższego otoczenia.
Warsztaty nie tylko rozbudziły kreatywność uczniów, ale także pozwoliły im lepiej zrozumieć świat zapachów i ich wpływ na ludzkie emocje.
Zajęcia projektowe, w których tak chętnie licealiści wzięli udział, pokazały, że praktyczne działania są równie cenne w procesie edukacji co wiedza zdobyta podczas lekcji.
Koordynatorkami projektu są Arleta Marchlewska i Aurelia Kasprzak.
Materiał: Aurelia Kasprzak / I LO w Szubinie
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
![](photos/114791/sm_214dbc16-461a-4bfe-86dd-df6fe5b32d23.jpg.jpg)
![](photos/114791/sm_b9b44a04-6ee2-4f3a-b6ac-2cb4ef2538ea.jpg.jpg)
![](photos/114791/sm_e337b8b3-f5b4-4b22-9c2a-939d1ce3605d.jpg.jpg)
![](photos/114791/sm_ee34654f-a7c9-4408-9259-460917d2c2d81.jpg.jpg)
![](photos/114791/sm_img_7773.jpg.jpg)
![](photos/114791/sm_img_7775.jpg.jpg)
![](photos/114791/sm_img_7935.jpg.jpg)
Czytaj również
- Rekreacyjny element wycieczki. Młodzież zwiedzała Stadion Narodowy
- Wycieczka do Warszawy. Uczniowie zwiedzili Willę Żabińskich
- Prace budowlano-konserwatorskie. Wakacyjny remont w liceum
- Egzamin Ósmoklasisty. Centralna Komisja Egzaminacyjna ogłosiła wyniki
- Ósmoklasiści poznali wyniki egzaminu. Najlepiej napisali uczniowie z "Dwójki"
Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?
![](photos/p_sm_115525_1.jpg)
Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.
(czytaj więcej)Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?
![](photos/p_sm_115492_1.jpg)
Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.
(czytaj więcej)Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?
![](photos/p_sm_115491_1.jpg)
Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.
(czytaj więcej)Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów
![](photos/p_sm_115505_1.jpg)
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
(czytaj więcej)