Pierwsze warsztaty z produkcji brykietów ze słomy. Kolejne w październiku
![fot. KOWR](photos/p_sm_105631_1.jpg)
fot. KOWR
Zapraszamy rolników na bezpłatne szkolenia poświęcone wykorzystaniu# biomasy rolniczej do wytwarzania ciepła na potrzeby gospodarstwa organizowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Pierwsze warsztaty w Dąbrówce Kościelnej i Kiszkowie (woj. wielkopolskie) już za nami!
Podczas warsztatów zostaną omówione zagadnienia dotyczące brykietowania biomasy roślinnej oraz zaprezentowane zostanie działanie brykieciarki do słomy.
Warsztaty odbędą się w godzinach: 10.00- 14.30. Terminy i miejsce kolejnych warsztatów:
• 03.10.2023 Grabów nad Pilicą (26-902, woj. mazowieckie),
• 05.10.2023 Grudziądz (86-300, woj. kujawsko-pomorskie),
• 19.10.2023 Kiszkowo (62-280, woj. wielkopolskie).
Podczas warsztatów w Kiszkowie zostanie zaprezentowana stacjonarna brykieciarka, natomiast w Grabowie nad Pilicą oraz w Grudziądzu brykieciarka mobilna.
Liczba miejsc ograniczona.
Zgłoszenie na warsztaty należy wysłać za pomocą formularza on-line dostępnego na stronie internetowej: https://www.koniczyna.com.pl/brykiet. W przypadku pytań prosimy o kontakt z: wiktor.borowiecki@koniczyna.com.pl.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa prowadzi działania wspierające rozwój odnawialnych źródeł energii w rolnictwie, w tym również biogazowni rolniczych.
Źródło: KOWR
Galeria
![](photos/105631/sm_307ff4ef-aae5-45e3-84d6-37ae47946058.jpg.jpg)
![](photos/105631/sm_849c32bd-1469-46ac-90f4-2b902b637223.jpg.jpg)
![](photos/105631/sm_da678d88-80df-42b4-90b1-ba4f22c06548.jpg.jpg)
Czytaj również
- Pierwsze przelewy na kontach rolników. Dopłaty do zbóż
- Jeszcze tylko 3 dni naboru. Interwencje w sektorze owoców i warzyw
- Siła wyższa w gospodarstwie. Rolnicy mogą składać oświadczenia
- Aktualizacja harmonogramu naborów wniosków. Wprowadzono zmiany
- "Zarządzanie ryzykiem". Wkrótce ruszy kolejny nabór wniosków
Dodaj komentarz
Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?
![](photos/p_sm_115525_1.jpg)
Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.
(czytaj więcej)Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?
![](photos/p_sm_115492_1.jpg)
Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.
(czytaj więcej)Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?
![](photos/p_sm_115491_1.jpg)
Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.
(czytaj więcej)Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów
![](photos/p_sm_115505_1.jpg)
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
(czytaj więcej)
Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad
Uczeń , w dniu 09-09-2023 09:49:54 napisał:
odpowiedz
Pan, w dniu 09-09-2023 09:53:57 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!