Dziś mamy 21 lipca 2024, niedziela, imieniny obchodzą:

23 czerwca 2024

Nauka z użyciem mikroskopów. Sprzęt zakupiony w ramach projektu

fot. Szkoła Podstawowa im. Jana Czochralskiego w Kcyni

fot. Szkoła Podstawowa im. Jana Czochralskiego w Kcyni

Uczniowie klasy IIIa ze Szkoły Podstawowej #im. Jana Czochralskiego w Kcyni wraz z wychowawcą p. P. Chojecką ostatni blok zajęć przyrodniczych podsumowali nauką praktyczną z użyciem mikroskopów.

Lekcja składała się z wprowadzenia dotyczącego mikroskopu. Dzieci dowiedziały się jak jest zbudowany i jak działa ten sprzęt. Oglądały pod mikroskopem preparaty bakterii i szczegóły budowy roślin oraz poznawały „mikroświat”. Celem zajęć było rozbudzenie zainteresowań dzieci nauką.

Sprzęt zakupiony został w ramach projektu “Odkrywamy świat nauki czyli kreatywnie i interaktywnie”dofinansowanego ze środków Gminy Kcynia w ramach otwartego konkursu ofert nr 3 /2024 "Edukacja 2024".

Materiał: Patrycja Chojecka / Szkoła Podstawowa im. Jana Czochralskiego w Kcyni

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 0 3

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?

Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.

(czytaj więcej)
0

Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?

Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.

(czytaj więcej)
0

Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?

Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.

(czytaj więcej)
0

Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów

Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.

(czytaj więcej)