Trzecia edycja kampanii "Lowe Krowe". Promocja zdrowych nawyków
![fot. powierzone](photos/p_sm_113694_1.jpg)
fot. powierzone
Zapraszamy do udziału w trzeciej edycji kampanii# "Lowe Krowe"!
Poprzednie edycje kampanii cieszyły się dużym zainteresowaniem, dlatego w tym roku powracamy z nową energią i jeszcze większym zaangażowaniem, aby rozwiewać mity, zwalczać dezinformację i promować zdrowe nawyki żywieniowe. Kampania "Lowe Krowe" odgrywa fundamentalną rolę w procesie budowania i rozwijania świadomości społecznej dotyczącej mięsa wołowego. To nie tylko inicjatywa promująca hodowlę w Polsce, ale przede wszystkim ważny projekt edukacyjny, który ma na celu informowanie społeczeństwa o znaczeniu zrównoważonego spożycia mięsa oraz o odpowiedzialnej hodowli.
Rozpoczęta w kwietniu bieżącego roku, trzecia edycja kampanii "Lowe Krowe" prowadzona jest z inicjatywy Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego i realizowana przez Instytut Badań Internetu i Mediów Społecznościowych. Kampania, która potrwa do końca marca 2025, demonstruje zaangażowanie PZPBM w promocję zdrowych nawyków żywieniowych oraz odpowiedzialnej hodowli, stanowiąc fundament dla długoterminowych zmian w postrzeganiu mięsa wołowego w Polsce. Nasze cele: Stawiamy na mięso wołowe w diecie!
1.
Promujemy wołowinę jako element zdrowej diety. Podkreślamy, że mięso jest kluczowym składnikiem zdrowej i zbilansowanej diety. Jego całkowite wyeliminowanie może prowadzić do niedoborów, które negatywnie wpływają na zdrowie fizyczne i psychiczne.
2.
Obalamy fałszywe informacje dotyczące negatywnego wpływu hodowli bydła na środowisko. Przemysł, energetyka i transport mają znacznie większy udział w zmianach klimatycznych niż hodowla zwierząt. Rezygnacja z mięsa nie przyniesie znaczącej poprawy sytuacji klimatycznej.
3.
Polska powinna inwestować w hodowlę zwierząt. To sposób na efektywne wykorzystanie nadwyżek zbóż, co nabiera szczególnego znaczenia w kontekście aktualnych wyzwań geopolitycznych, takich jak agresja Rosji na Ukrainę.
4.
Dostarczamy dowody na wysoki standard w polskich hodowlach. Pokazujemy, że polscy hodowcy są mistrzami pod względem dobrostanu zwierząt, czego dowodem są liczne certyfikaty i nagrody.
5.
Jesteśmy zawsze po stronie polskiego rolnika i hodowcy. Wspieramy takie inicjatywy jak długoterminowe członkostwo Ukrainy w UE przy zachowaniu odpowiedniego planu wdrożeniowego, czy reformę Wspólnej Polityki Rolnej, która nie dopuści do skierowania większości dopłat do agro-holdingów.
Nasze działania przyczyniają się do wzrostu świadomości społecznej, co prowadzi do zdrowszych wyborów żywieniowych i lepszego zrozumienia przemysłu mięsnego w Polsce. To kluczowy krok na drodze do trwałej zmiany sposobu, w jaki postrzegane jest mięso wołowe w naszym kraju. Dołącz do nas i bądź częścią zmiany! Zaangażuj się w nasze inicjatywy i pomóż kształtować przyszłość.
• Twitter: https://twitter.com/lowe_krowe
• Facebook: https://www.facebook.com/kampania.lowekrowe
Materiał: Biuro Prasowe LoweKrowe
Czytaj również
- Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?
- Dzień bez telefonu komórkowego. Technologia nie powinna nami rządzić
- Piękne widoki na Dolinę Noteci. Pogoda sprzyjała wędrówce
- Ważna data dla leśników. Dzień poświęcony Janowi Gwalbertowi
- Regionalny System Ostrzegania. Darmowa, powszechna usługa
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?
![](photos/p_sm_115525_1.jpg)
Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.
(czytaj więcej)Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?
![](photos/p_sm_115492_1.jpg)
Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.
(czytaj więcej)Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?
![](photos/p_sm_115491_1.jpg)
Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.
(czytaj więcej)Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów
![](photos/p_sm_115505_1.jpg)
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!