Dziś mamy 5 grudnia 2024, czwartek, imieniny obchodzą:

02 września 2023

Co najlepsze na śniadanie do szkoły? Alternatywa dla kanapek

fot. powierzone

fot. powierzone

Rok szkolny za pasem. Wielu rodziców zastanawia się, co przygotowywać dziecku# na drugie śniadanie. Sami też chcieliby jeść na lunch posiłki, które nie tylko zaspokoją głód, ale również dostarczą organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Idealną opcją w obu przypadkach może się okazać bento. Dowiedz się, czym dokładnie jest i dlaczego bento sprawdza się znakomicie zamiast tradycyjnych kanapek – zarówno w pracy, w szkole, jak i w podróży.

Czym jest bento?

Bento to typowo japońska forma posiłku, o której pierwsze wzmianki pochodzą sprzed wielu wieków. Japończycy, wyruszając na polowania lub udając się do odległego miejsca pracy, zabierali ze sobą żywność w postaci niewielkich porcji, zawiniętych w tkaninę. Dziś bento pakuje się do estetycznych pudełeczek. Kluczową zasadą jest to, że poszczególne produkty czy składniki są pakowane oddzielnie.  W Japonii są to zwykle ryż, kawałeczki mięsa lub tofu, warzywa – marynowane lub surowe – oraz dodatkowe przekąski. Niemniej bento może się składać z dowolnych produktów. A to tylko jedna z jego zalet.

Bento wyzwala kreatywność

Niejeden rodzic martwi się, że jego dziecko nie odżywia się prawidłowo. Zwłaszcza w szkole, gdzie często ma dostęp do niezdrowych przekąsek, które wybiera zamiast przygotowanej w domu kanapki. A gdyby w jego plecaku znalazło się coś, co jest na tyle atrakcyjne i apetyczne, że mało co może z tym konkurować? Japonia słynie nie tylko ze zdrowego, ale również estetycznie wyglądającego jedzenia i bento nie jest tu wyjątkiem.

Możemy tworzyć z jedzenia dowolne kształty. Pakować dziecku pudełeczka, których zawartość ma różne kolory, a produkty mają inne tekstury. – Co najważniejsze, bento box może być prawdziwą kopalnią cennych składników, zawartych w warzywach, orzechach czy innych wartościowych produktach, które zdecydujemy się w nim umieścić – podkreśla dietetyczka, Aneta Korzeniecka.

Ponadto bento mogą być małymi dziełami sztuki, dzięki czemu posiłki staną się bardziej apetyczne i zachęcające do jedzenia.

Sposób na poprawę wydajności w szkole, pracy…

Niejedzenie w ciągu pobytu w szkole czy pracy – co wciąż niektórym się zdarza – powoduje spadek poziomu energii i zdecydowanie obniża naszą wydajność. Z kolei podjadanie w pośpiechu byle czego, może prowadzić do problemów z trawieniem i nie dostarcza nam odpowiednich składników odżywczych. – Tego typu nawyki żywieniowe mogą prowadzić do poważnych konsekwencji dla naszego zdrowia. – ostrzega Aneta Korzeniecka. – Bento natomiast, z jego lekką, ale sycącą zawartością, pozwala na skupienie się na nauce czy pracy bez odczuwania ciężkości, spadku energii i senności. – dodaje.

…. i budowanie relacji

Jak to jest, że zwykle najlepiej jedzenie smakuje nam wtedy, gdy ktoś je dla nas przygotował? Kiedy ktoś decyduje się przygotować dla nas posiłek, wyraża tym samym troskę i zaangażowanie w nasze dobro. A jeśli w dodatku robi to w formie bento – z uwagą i dbałością nie tylko o smak, ale także estetykę podania – nie sposób odebrać tego jako wyraz zaangażowania w łączącą nas relację. Pamiętajmy, że nie tylko dzieci ucieszą się z pięknie przygotowanego bento. Dorośli także docenią ten niebanalny sposób na wyrażenie uczuć.

Oszczędność czasu i pieniędzy

I na koniec, choć z pewnością nie najmniej ważne argumenty - przygotowywanie bento boxu nie jest czasochłonne i nie kosztuje tyle, co codzienne kupowanie lunchu w pracy czy szkole. To także idealny sposób na przygotowywanie posiłków w duchu zero waste. Nie wiesz, jak zacząć swoją przygodę z bento? W sieci znajdziesz wiele prostych przepisów i inspiracji, które pomogą Ci w przygotowaniu różnych kompozycji, w zależności od nastroju. Bierz z nich to, na co masz ochotę. Na początek wykorzystaj poniższe propozycje. Smacznego!

Zestaw dziecięcy bento

Składniki:
Mix ulubionych owoców (np. borówki, maliny, jeżyny).
Bakalie.
Blanszowane różyczki kalafiora, brokułu oraz marchewka pokrojona w słupki.
Jajko pszczółka z nori składniki:
-1 arkusz Liści nori alg morskich House of Asia
-1 jajko
-2 plastry marchewki

Sposób przygotowania: jajko ugotuj na twardo, obierz i delikatnie osusz. Arkusz nori potnij na cienkie paski i owiń nimi jajko, tak aby przypominało paski pszczoły. Z marchewki wykrój kształt skrzydełek i umieść w jajku.

Wrap ze stripsami z kurczaka składniki:
-1 Wrap pszenny Case de Mexico
-1 łyżka Słodkiego sosu sojowego House of Asia
-1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
-2 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai
-1/2 piersi z kurczaka pokrojonej w paski
-Kilka liści sałaty
-1 pomidor pokrojony w cząstki
-1 dojrzałe awokado pokrojone w plastry
-1 łyżka majonezu
-Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
• Wymieszaj sos sojowy z ostrygowym i zamarynuj kurczaka, a następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor, potem odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
• Wrap podgrzewaj na suchej, ciepłej patelni po 30 sekund z każdej strony, potem posmaruj
majonezem i ułóż kolejno: sałatę, kurczaka, pomidory oraz awokado. Zwiń jak krokiet.
• Wrapy pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do przegródki z sosem satay.

Wszystkie składniki bento poukładaj w oddzielnych przegródkach i ciesz się kolorowym oraz smacznym posiłkiem.

Bento do pracy - zestaw nr 1

Składniki:
Bakalie.
Pokrojone: pomidorki cherry, ½ papryki i ½ ogórka.
Ryż smażony z marynowaną cebulką składniki:
-150 g ugotowanego Ryżu jaśminowego Lotus Rice
-1 łyżeczka Pasty z czosnku House of Asia lub 2 ząbki czosnku drobno posiekane
-2 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia
-½ czerwonej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
-1 jajko
-2 łyżki oleju

Marynowana cebulka składniki:
-50 ml Octu ryżowego House of Asia
-1 czerwona cebula
-100 ml wody
-50 g cukru

Sposób przygotowania: Cebulę pokrój w cienkie plastry i przełóż do słoika. Ocet, wodę i cukier zagotuj, wystudź i zalej cebule, po 30 minutach będzie gotowa.
Rozgrzej patelnię i na oleju podsmaż czosnek z cebulą, następnie dodaj rozmącone jajko, poczekaj, aż się zetnie, dodaj ryż, sos sojowy, całość smaż 6-8 minut. Przełóż do pudełka i posyp marynowaną cebulką.
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym składniki:
-1 saszetka Pasty miodowo-czosnkowej House of Asia
-1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
-1 łyżka Sosu ostrygowego House of Asia
-1 łyżka Sezamu Białego House of Asia
-1 pierś z kurczaka pokrojona w większą kostkę
-1 jajko
-50 g mąki kukurydzianej
-Olej do smażenia

Sposób przygotowania: Wymieszaj ze sobą sos sojowy, ostrygowy, jajko, mąkę i zamarynuj kurczaka. Usmaż mięso na rozgrzanym oleju na złoty kolor, następnie przełóż do miski i wymieszaj z pastą miodowo-czosnkową, pod koniec posyp sezamem.

Wszystkie składniki bento poukładaj w oddzielnych przegródkach i ciesz się kolorowym oraz smacznym posiłkiem.

Bento do pracy – zestaw nr 2

Ulubione warzywa (np. pomidorki cherry, marchewka lub ogórek w słupkach, zblanszowane różyczki brokułu).
Ulubione owoce (najlepiej sezonowe).

Sałatka z glonami wakame składniki:
30 g Wodorostów wakame House of Asia
1 łyżka Sosu sojowego jasnego House of Asia
Kilka kropel Oleju sezamowego House of Asia
2 łyżki uprażonego wcześniej Sezamu Białego House of Asia
1 średni ogórek

Sposób przygotowania: Wakame przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudź i przełóż do miski. Ogórka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru wody i przełóż do miski z wakame. Pod koniec całość posyp sezamem, skrop olejem sezamowym i dopraw sosem sojowym.

Sajgonki wege z tofu składniki:
4 arkusze Papieru do sajgonek i spring rolls bez namaczania House of Asia
½ opakowania Bezglutenowego makaronu Vermicelli z fasoli Mung House of Asia
2 łyżki Sosu śliwkowego Sosu Ros Thai Thai
1 marchewka pokrojona w paski
1 ogórek zielony pokrojony w paski
50 g blanszowanej fasolki szparagowej
1 mała sałata rzymska baby
1 mały pęczek zielonej dymki
½ kostki tofu pokrojonego w długie paski
Olej do smażenia

Sposób przygotowania: Przygotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wystudź. Tofu usmaż na patelni na rumiany kolor. Papier ryżowy rozłóż na desce, następnie ułóż od brzegu liście sałaty, pozostałe pokrojone warzywa, tofu oraz makaron, zwiń w ciasną rolkę, przetnij na pół i podawaj z sosem śliwkowym.

Wszystkie składniki bento poukładaj w oddzielnych przegródkach i ciesz się kolorowym oraz smacznym posiłkiem.

Materiał: Karolina Cempel

 

Oceń artykuł: 27 28

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (3) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    Ja, w dniu 02-09-2023 13:34:45 napisał:

    Nie interesują mnie wschodnie posiłki nasze polskie posiłki są najlepsze najzdrowsze smacznego

    odpowiedz

    • -1 (1)

    Martynka, w dniu 03-09-2023 08:18:50 napisał:

    wlasnie polskie zarcie to najwiekszy syf tluste niezdrowe tuczace malo wartosci odzywczych i pozniej juz dzieciaki chodza otyle zawalone cholesterolem po schabowych

    odpowiedz

    • 1 (1)

    Lena, w dniu 08-09-2023 23:29:38 napisał:

    Alternatywą dla kanapek są tosty, tortille czy muffiny. Sama je przygotowuję, więc mam pewność że są zdrowe. Zamiast słodkiego gazowanego picia kupuję dzieciom cisowiankę z ustnikiem która zajmuje mało miejsca w plecaku.

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na zbieranie odpadów
od 2000PLN
Budowa hal
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
KOBIZE
500PLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
0

Pierwszy realny sprawdzian. Bezzałogowy statek powietrzny

System FlyEye 3.0 został wdrożony do użytku #w 8. Kujawsko-Pomorskiej Brygadzie Obrony Terytorialnej (8.K-PBOT) w 2019 r. Obsługą zestawu zajmują się piloci bezzałogowych statków powietrznych (BSP) klasy I z Grupy Rozpoznania Obrazowego (GRO), którzy do tej pory wykonali na nim ponad 700 h godzin nalotu. Bezcenne doświadczenie zdobyli podczas monitorowania szczelności wschodniej granicy RP, wskazywania zagrożeń związanych z falą powodziową na Odrze w ramach operacji pk. Feniks oraz licznych ćwiczeń na poligonach i terenach cywilnych.

(czytaj więcej)
0

To była prawdziwa zima! Zobacz archiwalne zdjęcia z regionu

Zima na przełomie 1978/1979 roku była wyjątkowo# biała. W całym kraju mocno sypnęło śniegiem. Opady były bardzo intensywne i na kilka tygodni sparaliżowały cały kraj. Pod zaspami znalazł się także nasz region.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Barbórka. Tradycyjne święto górnicze

Dzisiaj, 4 grudnia przypada Barbórka #- tradycyjne święto górnicze. Dzień ten obchodzą także geolodzy i inne osoby wykonujące zawody związane z poszukiwaniem paliw kopalnych.

(czytaj więcej)
0

Rozpoczął się okres Adwentu. Czas radosnego oczekiwania

Dziś w Kościele katolickim rozpoczął się czterotygodniowy okres Adwentu#. To czas, który ma przygotować wiernych na okres Bożego Narodzenia.

(czytaj więcej)