Dziś mamy 22 lutego 2025, sobota, imieniny obchodzą:

09 grudnia 2024

Jury oceniło smak ponad 50 potraw. Wyłoniono laureatów

fot. Stowarzyszenie

fot. Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Krajny i Pałuk"

Kto był z nami na sobotnim Festiwalu Tradycji i Smaku# w Mroczy? Byliśmy świadkami połączenia dwóch imprez: III Jarmarku św. Mikołaja oraz XX Konkursu Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk".

 

Jeżeli Was nie było, albo umknęły Wam wyniki konkursu kulinarnego, wszem i wobec ogłaszamy:

Jury w składzie: Margareta Machnik-Król, Anna Sergott oraz Waldemar Kiełpikowski dokonali oceny 52 potraw/produktów i wybrali, co następuje:

- w kategorii: „Smacznie i zdrowo, czyli zioła na nowo” – dania z ziołami z regionu:

I miejsce: KGW w Mroczy za herbatkę babci Honoratki,

II miejsce: OSP Wiele za zupę zaklepusy z pokrzywą,

III miejsce: KGW Wiele za naleśniki pokrzywowe z pieczarkami i tymiankiem.

- w kategorii: „Kapuściane wariacje” – kapusta w roli głównej:

I miejsce: KGW Dobieszewko za kapustę faszerowaną,

II miejsce: KGW "BIS" z Sadek za bigos rybny,

III miejsce: KGW Noteckie Kobietki za bigos staropolski.

- w kategorii: „Piernik tradycyjny” – piernikowe słodkości:

I miejsce: Stowarzyszenie "Wspólny cel" z Wąsosza za słodkości w piernikowym garncu,

II miejsce: Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza za piernik krajeński,

III miejsce: KGW Chrząstowo za ciasto piernikowe.

W tegorocznej edycji konkursu została również przyznana nagroda Burmistrza Miasta i Gminy Mrocza, którą otrzymało KGW w Michalinie za piernika z mąki żytniej.

Wszystkim laureatom serdecznie raz jeszcze gratulujemy.

Przypominamy, że w ręce zwycięzców trafiły: namioty wystawiennicze ekspresowe, kociołki elektryczne oraz składane stoły cateringowe. Wszyscy ponadto otrzymali nagrody za uczestnictwo.

Konkurs Dziedzictwa Kulinarnego "Smaki Krajny i Pałuk" był wspólną inicjatywą partnerów Ekomuzeum Doliny Noteci realizowaną przez nasze Stowarzyszenie w ramach działania komunikacyjnego: „Cudze chwalicie, swego nie znacie”.

Materiał: Joanna Bałdyga / Stowarzyszenie "Partnerstwo dla Krajny i Pałuk"

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 14 3

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Zmiany w składce zdrowotnej. Kto skorzysta na nowych przepisach?

Zmieniły się zasady obliczania składki # zdrowotnej dla przedsiębiorców. Minimalna wysokość składki dla firm rozliczających się według skali podatkowej, podatkiem liniowym lub na karcie podatkowej została obniżona z 100% do 75% minimalnego wynagrodzenia. To jednak nie koniec korzystnych zmian.

(czytaj więcej)
0

Emeryci i renciści mogą dorabiać. Są nowe limity

Od marca renciści oraz wcześniejsi emeryci będą mogli # dorabiać do swojego świadczenia większe kwoty niż dotychczas. Niższy, bezpieczny próg zarobków wzrasta o niemal 221 zł, osiągając wartość 5934,10 zł brutto, natomiast wyższy próg zwiększa się o około 410 zł, wynosząc 11 020,40 zł brutto.

(czytaj więcej)
0

Medale Marszałka dla stulatków. Pani Zofia świętowała 105 urodziny

Mimo przeżyć wojennych i trudnej młodości nie stracili pogody ducha.# Stulatkowie – Aniela Buczkowska z Barcina i Gracjan Zodel z Bydgoszczy oraz stupięciolatka Zofia Siwińska mieszkanka Izbicy Kujawskiej cieszą się zdrowiem, uśmiechają się i cały czas z zainteresowaniem śledzą bieżące wydarzenia. Nestorów odwiedzili przewodnicząca sejmiku województwa Elżbieta Piniewska, wicemarszałek Zbigniew Ostrowski i wicemarszałek Aneta Jędrzejewska.

(czytaj więcej)
0

Kolej się rozwija. Samorząd województwa inwestuje w tabor

Siedemdziesiąt pięć procent pociągów realizujących # pasażerskie połączenia regionalne należy do samorządu województwa. Dysponujemy trzydziestoma trzema pojazdami, które w tym roku przejadą 6,5 miliona kilometrów. Flota marszałkowskich pojazdów kolejowych systematycznie się rozrasta. Wkrótce na tory wyjedzie kolejnych siedem nowoczesnych składów zamówionych w bydgoskiej Pesie.

(czytaj więcej)