Dziś mamy 21 lipca 2024, niedziela, imieniny obchodzą:

31 marca 2024

Regionalne produkty tradycyjne. Warto wypróbować w święta

fot. Andrzej Goiński/UMWKP

fot. Andrzej Goiński/UMWKP

Biała kiełbasa w słoiku, baba drożdżowa, mazurek orzechowy a może# żur kujawski? Prezentujemy przepisy na święta z naszej regionalnej Listy Produktów Tradycyjnych, które warto wypróbować, zwłaszcza w Święta Wielkiejnocy.

Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu – mówi marszałek Piotr Całbecki.

Na ogólnopolskiej ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się już ponad 100 wyrobów i potraw z naszego regionu. Produkty z Kujawsko-Pomorskiego wpisane na listę tutaj.

Przepisy z naszej Listy Produktów Tradycyjnych na Wielkanoc:

  • Biała kiełbasa w słoiku (zgłoszona przez Przedsiębiorstwo Handlowo Usługowe Produkcyjne Rolmięs sp. jawna z Łabiszyna, powiat żniński),
  • Kujawiok – wielkanocna baba drożdżowa (zgłoszona przez Annę Patyk z Koła Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, powiat radziejowski),
  • Mazurek orzechowy z Kaniewa (zgłoszony przez gospodynię z Kaniewa, powiat aleksandrowski),
  • Żur kujawski (zgłoszony przez Stowarzyszenie Partnerstwo Dla Ziemi Kujawskiej z Aleksandrowa Kujawskiego).

Materiał: Beata Krzemińska / rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

Oceń artykuł: 5 8
Pliki do pobrania
biala_kielbasa-da4.pdf
Kujawiok-330.pdf
Mazurek-4fa.pdf
Zur_kujawski-7e1.pdf

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Ramki ślubne
39,90 zł PLN
KOBIZE
500PLN
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
0

Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?

Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.

(czytaj więcej)
0

Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?

Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.

(czytaj więcej)
0

Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?

Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.

(czytaj więcej)
0

Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów

Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.

(czytaj więcej)