Uniwersyteckie warsztaty geograficzne. Nie zabrakło uczniów Krzywoustego

fot. powierzone
Siedmioro uczennic i uczniów I Liceum Ogólnokształcącego# im. Bolesława Krzywoustego w Nakle nad Notecią 6 czerwca 2025 r. pod opieką nauczyciela geografii Andrzeja Kindermana brało udział w warsztatach geograficzno-turystycznych, które odbyły się na Wydziale Nauk o Ziemi i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
Zajęcia pn. „Jak czytać wizerunek turystyczny z map” prowadziła dr inż. Agnieszka Pilarska – adiunkt Katedry Studiów Miejskich i Zrównoważonego Rozwoju. Składały się one z wykładu wprowadzającego, obejmującego część teoretyczną dotyczącą pojęcia, zakresu i klasyfikacji map turystycznych i map o tematyce turystycznej oraz ćwiczeń audytoryjnych, podczas których młodzież dokonała samodzielnego przeglądu i oceny wybranych map turystycznych i na ich bazie rozwiązywała liczne zadania.
W wyjeździe edukacyjnym do Torunia uczestniczyła uzdolniona geograficznie młodzież z klasy 3 angielsko-geograficznej B: Agata Jesse, Patrycja Kokoszewska, Emilia Stefaniak, Karina Zapora, Olgierd Mazurkiewicz, Cyprian Okonek i Jakub Romanek.
Warsztaty na uniwersytecie zostały zrealizowane w ramach projektu zajęć pozalekcyjnych pn. „Oblicza geografii w Krzywoustym” opracowanego przez Andrzeja Kindermana. Projekt został sfinansowany przez organ prowadzący liceum – Powiat Nakielski.
Materiał: Justyna Michalska / I LO w Nakle
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria








Czytaj również
- Dzień z dinozaurami. Wycieczka klas pierwszych do Rogowa
- Zjazd Szkół Rolniczych w Warszawie. Nie zabrakło uczennic z Samostrzela
- Uroczysty dzień u pierwszoklasistów. Przedstawienie, upominki i życzenia
- Dzień Dziecka pod znakiem sportu. Nie zabrakło atrakcji
- Mnóstwo zabawy, ruchu i uśmiechu. Niezapomniany dzień w Bydgoszczy
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.
(czytaj więcej)Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
(czytaj więcej)Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.
(czytaj więcej)