Tuczarnia do zamknięcia? "Produkcja trzody zrobiła się bardzo nieopłacalna"

fot.pixabay.com
Od kilku lat w Słupach hodowana jest trzoda chlewna. Ostatnio wśród # mieszkańców pojawiły się głosy, że tuczarnia może zostać zamknięta.
Chów prowadzony jest w budynkach po dawnych PGR-ach. Właścicielem interesu jest Wojciech Czajka ze Żnina, ten sam, który od lat stara się o budowę nowej tuczarni w Chwaliszewie w gminie Kcynia.
Zdania mieszkańców wsi co do działalności chlewni są podzielone. Jednym zapachy przeszkadzają, innym jest to całkowicie obojętne. Są i tacy, którzy mówią, że to przecież wieś, a na wsi zawsze było „czuć” świnie. Są również osoby, które bardziej obawiają się tego, co będzie po ewentualnym zamknięciu hodowli. – Boję się plagi szczurów – mówi jedna z kobiet mieszkająca w Słupach.
Co na ten temat mówi właściciel hodowli? – Produkcja trzody chlewnej zrobiła się bardzo nieopłacalna. Kilogram tucznika kosztuje tylko 4 zł i być może właśnie ze względów ekonomicznych chlewnia będzie wygaszana – mówi Wojciech Czajka.
Jak widać, w tym, co mówią mieszkańcy, jest ziarno prawdy, jednak sam właściciel na dzień dzisiejszy nie potwierdza w stu procentach, że zrezygnuje z hodowli w Słupach.
Czytaj również
- Utrudnienia dla mieszkańców. Zamknięcie przejazdu kolejowego
- Narada dyrektorów szkół. Jakie kwestie poruszono?
- Wybory sołtysa Wymysłowa. Mieszkańcy wzięli udział w tajnym głosowaniu
- Otwarcie zmodernizowanego stadionu. Kiedy przecięcie wstęgi?
- Zawody Pożarniczego Ćwiczenia Bojowego. Nakło na 6 miejscu
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Sezon na szpinak. Zielona bomba dla zdrowia

Wiosna i wczesne lato to idealny czas, by sięgnąć po świeży#, młody szpinak. Od kwietnia do czerwca trwa jego naturalny sezon – wtedy smakuje najlepiej, jest najtańszy i najzdrowszy. Znajdziemy go na targach, w warzywniakach i coraz częściej – prosto z lokalnych upraw. Ale szpinak to nie tylko zielony dodatek do obiadu – to prawdziwy superfood, który zasługuje na miejsce w każdej kuchni!
(czytaj więcej)Niezapomniany i urokliwy klimat. Wędrówka przez Rezerwat Zielona Góra

Podczas dzisiejszej wędrówki przeszliśmy wzdłuż i wszerz# Rezerwat Przyrody Zielona Góra.
(czytaj więcej)Skąd pochodzi mięso, które kupujemy? Kontrole na targowiskach i w sklepach

Mięso polskie czy zagraniczne? Takie pytanie często zadają sobie konsumenci #przed dokonaniem wyboru. IJHARS ponownie sprawdzała, czy podawana przez sprzedawców informacja o pochodzeniu mięsa jest rzetelna.
(czytaj więcej)Czy św. Wojciech przeszedł przez Pałuki? Historia, hipotezy i szlak

Z każdym rokiem odkrywamy na nowo znaczenie naszego regionu# – Pałuk – w dziejach chrześcijaństwa i kultury Europy Środkowej. Coraz więcej wskazuje na to, że to właśnie tędy mógł przebiegać historyczny szlak św. Wojciecha, który w 997 roku wyruszył z misją chrystianizacji Prusów.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Bleee, w dniu 19-07-2023 04:14:25 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!