Dziś mamy 21 lipca 2024, niedziela, imieniny obchodzą:

05 czerwca 2023

Licealiści uczestniczyli w lekcji muzealnej. Tematem powstanie wielkopolskie

fot. powierzone

fot. powierzone

W środę, 30 maja w Muzeum Ziemi Szubińskiej odbyła się lekcja muzealna związana z #powstaniem wielkopolskim 1918-1919.

Młodzież z Liceum Ogólnokształcącego w Szubinie pod opieką nauczycielki historii Joanny Kozerewicz zapoznali się z filmem związanym z powstaniem wielkopolskim. Była mowa o walkach o Szubin i znaczeniu bitwy z 11 stycznia 1919 r. dla przebiegu powstania. W dalszej części spotkania zapoznano się z upamiętnieniem. W tym kontekście przypomniano zebranym film z odsłonięcia pomnika na szubińskim cmentarzu w dniu 11 stycznia 2020 r. Ostatnim elementem spotkania było zwiedzanie wystawy stałej na temat powstania wielkopolskiego. Spotkanie prowadziła dr Kamila Czechowska.

Materiał: Kamila Czechowska

Oceń artykuł: 3 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Konstrukcje stalowe
Metodyka prowadzenia instruktażu stanowiskowego
49PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Balustrady Bramy Ogrodzenia
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności amortyzatorów
0

Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?

Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.

(czytaj więcej)
0

Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?

Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.

(czytaj więcej)
0

Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?

Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.

(czytaj więcej)
0

Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów

Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.

(czytaj więcej)