Kontrole w zakładach obrotu żywnością. Podsumowanie działań
fot. GIS
W czasie, kiedy na terenie całego kraju obrót świeżymi warzywami i owocami# był bardzo intensywny (od 16 maja do 31 sierpnia 2024 r. ), organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadziły szczegółowe kontrole tych produktów, ukierunkowane głównie na owoce i warzywa pochodzące z importu.
Kontrole podejmowano we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Co kontrolowała inspekcja sanitarna
Kontrole objęły przede wszystkim identyfikowalność, oznakowanie produktu oraz ocenę dokumentacji towarzyszącej. Pracownicy inspekcji sanitarnej pobierali także próbki żywności do badań laboratoryjnych oraz sprawdzali warunki higieniczne sprzedaży warzyw i owoców.
W okresie od maja do końca sierpnia:
- przeprowadzono 1513 kontroli sanitarnych,
- skontrolowano 1492 punkty sprzedaży hurtowej owoców i warzyw, w tym 974 hurtownie i magazyny,
- pobrano 567 próbek warzyw i owoców do badań laboratoryjnych, głównie w kierunku pozostałości pestycydów oraz m.in. metali szkodliwych dla zdrowia czy zanieczyszczenia azotanami.
Zdyskwalifikowano 8 próbek warzyw i owoców (ok. 1,4 % pobranych) z uwagi na przekroczenie dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydów (NDP).
Wyniki kontroli
W 137 obiektach odnotowano naruszenia przepisów prawa żywnościowego, w 10 przypadkach uchybienia te dotyczyły niewłaściwego lub braku oznakowania w zakresie kraju pochodzenia sprzedawanych luzem warzyw i owoców.
Stwierdzono przypadki braku dokumentów umożliwiających identyfikację dostawców sprzedawanych owoców i warzyw.
Potwierdzono także przypadki nieprawidłowych warunków higienicznych, jakie są wymagane przy wprowadzaniu do obrotu żywności, w szczególności:
- brak bieżącej czystości i porządku,
- niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń, urządzeń i wyposażenia,
- nieprawidłowe przechowywanie środków spożywczych,
- brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP i GMP i na zasadzie systemu HACCP,
- brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,
- prowadzenie działalności bez zatwierdzenia lub wpisu do rejestrów zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
W przypadku stwierdzenia ww. nieprawidłowości podejmowane były działania egzekwujące usunięcie naruszeń, m.in. pracownicy inspekcji wydawali polecenia pokontrolne, nakładali grzywny lub wszczynali postępowania administracyjne w celu wydania decyzji nakazującej podjęcie działań niezbędnych do zapewnienia zgodności z przepisami prawa żywnościowego lub nałożenia kary pieniężnej.
Pracownicy inspekcji nie zgłaszali problemów we współpracy z przedstawicielami kontrolowanych obiektów.
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Czytaj również
- Zmienne warunki pogodowe i wzmożony ruch. Uważajmy na drogach
- Bezpieczna żywność na święta. Pamiętaj o kilku zasadach
- Wędrówka z cyklu "Po bezdrożach". W oczekiwaniu na śnieg
- Dodatkowy urlop dla rodziców wcześniaków. Ustawa podpisana
- Bożonarodzeniowe jarmarki w regionie. Kiermasze, karuzele i inne atrakcje
Dodaj komentarz
Podwyżka płacy minimalnej. Od stycznia pensje w górę
Od 1 stycznia 2025 roku wzrośnie minimalne wynagrodzenie #za pracę. Będzie ono wynosiło 4666 zł brutto, czyli 3510,92 netto. Obecnie obowiązuje stawka 4300 brutto.
(czytaj więcej)Jakie ryby na wigilijny stół? Warto sprawdzić skąd pochodzą
Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż #w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów.
(czytaj więcej)Zmienne warunki pogodowe i wzmożony ruch. Uważajmy na drogach
Już dziś wiele osób wyruszy w dalsze i bliższe trasy #w związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. W kolejnych dniach na drogach z pewnością nie zabraknie wzmożonego ruchu, zmiennych warunków pogodowych (opady deszczu, śniegu, miejscami gołoledź), ale też aktywności naszych służb. Ważne, żeby nie zabrakło również zdrowego rozsądku kierujących.
(czytaj więcej)Jak wybrać najlepszego karpia na wigilijny stół? Kilka wskazówek
Jak wybrać najlepszego karpia #na Wigilię. Święta tuż za rogiem, a karp to nieodłączny element wigilijnego stołu. Mamy kilka wskazówek, jak wybrać najlepszego. Smacznego i spokojnych przygotowań do Świąt!
(czytaj więcej)
Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 03-10-2024 18:29:09 napisał:
odpowiedz
Mm, w dniu 04-10-2024 12:19:38 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!