Bezpieczna żywność na święta. Pamiętaj o kilku zasadach
fot. GIS
Święta coraz bliżej, a przygotowania już trwają! Podczas zakupów pamiętajmy# o kilku ważnych zasadach, które pomogą zadbać o nasze zdrowie.
Zakupy
Przed zakupem żywności:
- Sprawdzaj datę ważności - upewnij się, że nie jest przekroczona.
- Oceniaj stan opakowania - unikaj produktów, których opakowanie jest uszkodzone, zgniecione lub otwarte.
- Zwracaj uwagę na wygląd i zapach - jeśli coś wydaje się podejrzane, nie kupuj.
- Sprawdzaj etykiety - zgodnie z przepisami powinny zawierać informacje o składnikach, wartościach odżywczych i sposobie przechowywania.
- Kupuj w sprawdzonych miejscach - wybieraj znane sklepy, sprzedawców czy też funkcjonujące od lat bazary.
- Unikaj sprzedaży pokątnej, kupowania od przypadkowych i niesprawdzonych sprzedawców.
- Uważaj na wyjątkowo atrakcyjne oferty cenowe, szczególnie w przypadku sprzedaży internetowej i promocji. Mogą to być produkty na końcu terminu ważności.
Przygotowywanie
Przygotowując świąteczne potrawy, pamiętaj, aby przestrzegać kilku prostych zasad.
Pięć kroków do bezpiecznej żywności
- Utrzymuj czystość
- Myj ręce przed kontaktem z żywnością i podczas jej przygotowania.
- Myj ręce po wyjściu z toalety.
- Myj i odkażaj wszystkie powierzchnie i sprzęty wykorzystywane podczas przygotowania żywności.
- Chroń kuchnię i żywność przed owadami i innymi zwierzętami.
- Oddzielaj żywność surową od ugotowanej
- Oddzielaj surowe mięso, drób, owoce morza od innej żywności.
- Do przygotowania surowej żywności używaj oddzielnego sprzętu i przedmiotów, np. noży i desek do krojenia.
- Magazynuj żywność w oddzielnych pojemnikach, tak aby nie dopuścić do kontaktu miedzy żywnością surową z już ugotowaną.
- Gotuj dokładnie
- Gotuj dokładnie, przede wszystkim mięso, drób, jaja i owoce morza.
- Żywność taką jak np. zupy doprowadzaj do wrzenia, tak aby zyskać pewność, że osiągnęła temp. 70°C. Co do mięsa i drobiu musisz mieć pewność, że soki z wnętrza tych produktów są czyste i nie są różowe.
- Odgrzewaną żywność przed spożyciem również odgrzej do temp. powyżej 70°C.
- Utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze
- Nie pozostawaj ugotowanej żywności w temp. pokojowej przez czas dłuższy niż dwie godziny.
- Wszystkie gotowe i łatwo psujące się produkty przechowuj w lodówce (najlepiej w temp. poniżej 5°C. Utrzymuj wysoka temperaturę (ponad 60°C ) gotowych potraw tuż przed podaniem.
- Nie przechowuj żywności zbyt długo, nawet jeśli przechowujesz ją w lodówce.
- Nie rozmrażaj zamrożonej żywności w temperaturze pokojowej (zanurz produkt w ciepłej wodzie lub użyj urządzeń grzewczych).
- Używaj bezpiecznej wody i żywności
- Używaj bezpiecznej wody lub poddaj ją takim działaniom, aby stała się ona bezpieczna.
- Do spożycia wybieraj tylko świeżą i zdrową żywność.
- Wybieraj żywność, która została przygotowana tak aby była bezpieczna, np. pasteryzowane mleko.
- Myj owoce i warzywa, szczególnie jeśli jesz na surowo.
- Nie jedz żywności, która utraciła datę przydatności do spożycia.
Przechowywanie
Jak przechowywać produkty w lodówce?
Wszystkie środki spożywcze przechowuj zgodnie z etykietą na opakowaniu.
Produkty spożywcze wymagające przechowywania w warunkach chłodniczych trzymaj w lodówce, w odpowiednim miejscu i temperaturze.
Produkty wymagające niższych temperatur (ok. +2°C)
- surowe mięso
- ryby
- owoce morza
Produkty, dla których temperatura powinna osiągać wartości od +4°C do +8°C
- mleko
- przetwory mleczne (jogurty, sery, itp.)
- wędliny
- masło
- i wszystkie produkty, na których producent podał informację „po otwarciu przechowywać w lodówce”
Warzywa i owoce wymagają nieco wyższych temperatur (od +9°C do +10°C).
Jaja wymagają jedynie niewielkiego schłodzenia, możemy je zatem umieszczać w pojemniku na drzwiach lodówki (od +10°C do +15°C).
Wszelkiego rodzaju mrożonki muszą być umieszczane w zamrażalniku, w temperaturze nie wyższej niż -18°C, chyba że producent na opakowaniu określił inne możliwe warunki i czas przechowywania.
Źródło: GIS
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Podwyżka płacy minimalnej. Od stycznia pensje w górę
Od 1 stycznia 2025 roku wzrośnie minimalne wynagrodzenie #za pracę. Będzie ono wynosiło 4666 zł brutto, czyli 3510,92 netto. Obecnie obowiązuje stawka 4300 brutto.
(czytaj więcej)Jakie ryby na wigilijny stół? Warto sprawdzić skąd pochodzą
Przed świętami Polacy wydają na ryby nawet dwa razy więcej niż #w innych miesiącach. Konsumenci powinni sprawdzać, czy pochodzą one ze zrównoważonych połowów.
(czytaj więcej)Bezpieczna żywność na święta. Pamiętaj o kilku zasadach
Święta coraz bliżej, a przygotowania już trwają! Podczas zakupów pamiętajmy# o kilku ważnych zasadach, które pomogą zadbać o nasze zdrowie.
(czytaj więcej)Jak wybrać najlepszego karpia na wigilijny stół? Kilka wskazówek
Jak wybrać najlepszego karpia #na Wigilię. Święta tuż za rogiem, a karp to nieodłączny element wigilijnego stołu. Mamy kilka wskazówek, jak wybrać najlepszego. Smacznego i spokojnych przygotowań do Świąt!
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!