Wizyty w gospodarstwach uprawiających ziemniaki. Pobrano próbki
![fot. PIORiN](photos/p_sm_106391_1.jpg)
fot. PIORiN
W dniach 13-25 września br. odbył się w Polsce audyt #przedstawicieli Komisji Europejskiej (KE), który miał na celu ocenę aktualnej sytuacji w sektorze produkcji i obrotu ziemniakami, w szczególności w zakresie kontroli występowania bakterii Clavibacter sepedonicus (sprawcy bakteriozy pierścieniowej ziemniaka) oraz ocenę realizacji nowych przepisów rozporządzenia wykonawczego KE 2022/1194, regulującego m.in. przemieszczanie ziemniaków z Polski do innych państw UE.
Audyt rozpoczął się od spotkań w trybie zdalnym, w których udział wzięli przedstawiciele Głównego Inspektoratu Ochrony Roślin i Nasiennictwa (GIORiN) oraz wytypowanych Wojewódzkich Inspektoratów w Gdańsku, Bydgoszczy i Poznaniu, a także Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W tych dniach przedstawiona została struktura upraw ziemniaków w Polsce oraz krajowe regulacje, określające wymogi odnośnie wytwarzania i obrotu ziemniakami. Audytorzy zapoznali się również szczegółowo z zasadami prowadzenia przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN) nadzoru nad występowaniem i zwalczaniem bakterii Clavibacter sepedonicus oraz przemieszczaniem do innych państw członkowskich UE ziemniaków, pochodzących z Polski. Zapoznano się także z działalnością Centralnego Laboratorium GIORiN, w którym prowadzone są m.in. badania ziemniaków pod kątem występowania bakterii.
W kolejnych dniach program audytu obejmował wizyty w gospodarstwach uprawiających ziemniaki oraz punktach dystrybucji, na terenie trzech województw: pomorskiego, kujawsko-pomorskiego i wielkopolskiego. Audytorzy mieli możliwość przyjrzenia się procedurze kontroli i pobierania prób ziemniaków przez pracowników Inspekcji. Ponadto w firmie zajmującej się konfekcjonowaniem oraz dystrybucją ziemniaków prześledzili sposób przygotowania ziemniaków do obrotu, począwszy od ich skupu i magazynowania, poprzez sortowanie, mycie i pakowanie w opakowania jednostkowe, aż do dystrybucji do sklepów. W wizytowanym ośrodku hodowli ziemniaka audytorzy zobaczyli jak w praktyce wygląda proces rozmnożenia materiałów przedbazowych i bazowych ziemniaka (począwszy od „in vitro”, poprzez mikrobulwy i minibulwy, aż po superelity i elity).
W ostatnim dniu audytorzy wstępnie podsumowali ustalenia poczynione w trakcie spotkań i wizyt. Na uwagę zasługuje fakt, że według oceny audytorów przepisy dotyczące zwalczanie bakterii Clavibacter sepepdonicus, w tym przemieszczania ziemniaków do innych państw członkowskich UE, są właściwie wdrażane przez polski urząd kompetentny w tym zakresie tj. Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa.
Źródło: PIORiN
Galeria
![](photos/106391/sm_1,klOWfqWibGpC785HlXs.jpg.jpg)
![](photos/106391/sm_2,klOWfqWibGpC785HlXs.jpg.jpg)
![](photos/106391/sm_3,klOWfqWibGpC785HlXs.jpg.jpg)
![](photos/106391/sm_4,klOWfqWibGpC785HlXs.jpg.jpg)
Czytaj również
- Pierwsze przelewy na kontach rolników. Dopłaty do zbóż
- Jeszcze tylko 3 dni naboru. Interwencje w sektorze owoców i warzyw
- Siła wyższa w gospodarstwie. Rolnicy mogą składać oświadczenia
- Aktualizacja harmonogramu naborów wniosków. Wprowadzono zmiany
- "Zarządzanie ryzykiem". Wkrótce ruszy kolejny nabór wniosków
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?
![](photos/p_sm_115525_1.jpg)
Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.
(czytaj więcej)Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?
![](photos/p_sm_115492_1.jpg)
Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.
(czytaj więcej)Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?
![](photos/p_sm_115491_1.jpg)
Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.
(czytaj więcej)Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów
![](photos/p_sm_115505_1.jpg)
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
(czytaj więcej)
Komentarze (5) Zgłoś naruszenie zasad
Polak , w dniu 02-10-2023 11:40:18 napisał:
odpowiedz
Cna, w dniu 02-10-2023 11:45:49 napisał:
odpowiedz
Wypasacz świń, w dniu 02-10-2023 18:47:19 napisał:
odpowiedz
Heldbaum 55, w dniu 02-10-2023 18:50:42 napisał:
odpowiedz
Nabywca, w dniu 03-10-2023 06:31:14 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!