Sprawdzony imprezowy hit. Przepisy na karnawałowe przekąski
fot. powierzone
Każda pani domu ma swój sprawdzony imprezowy hit, który zawsze #zachwyca gości. Firma Dobrowolscy zorganizowała konkurs i wyłoniła najciekawsze pomysły na szybkie imprezowe przekąski. Dzielimy się z wami trzema prostymi przepisami, które gwarantują sukces. Przydadzą się nie tylko w karnawale.
Wytrawne wypieki doskonale sprawdzają się na wszelkiego typu domówkach, spotkaniach ze znajomymi czy wieczorach z filmem lub planszówkami. Przygotowuje się je szybko i nie wymagają szczególnych umiejętności kucharskich. Wystarczy kilka podstawowych składników, które zwykle mamy pod ręką. Możemy wykorzystać ciasto francuskie, kruche lub drożdżowe. Takie przekąski dają też dużą dowolność w doborze dodatków i przypraw. Bez problemu możecie zastąpić brakujący lub nielubiany składnik innym, albo stworzyć kilka wersji tego samego dania. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Nic więc dziwnego, że skradną serca wszystkich gości i szybko znikną z talerza. Warto wypróbować!
Chrupiące sakiewki z ciasta francuskiego pani Izabeli
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- Rogal Krakowski Dobrowolscy
- ser żółty
- papryka
- pieczarki
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty, a kiełbasę, paprykę, pieczarki i żółty ser w kostkę. Pokrojone składniki wykładamy na kawałki ciasta. Zawijamy rogi ciasta do środka, tworząc sakiewki. Pieczemy 15 min. w temperaturze 200C. Podajemy z sosem pomidorowym.
Przepis Izabeli z Ciechanowca
Paszteciki z włoską duszą pani Mirosławy
Ciasto:
- 250 g mąki
- 250 g masła
- 250 g chudego twarogu
- 1 jajo
- sól
- świeże zioła np. bazylia i macierzanka
Farsz:
- słoik suszonych pomidorów
- Kiełbasa krucha podkarpacka Dobrowolscy
- 1 kula sera mozzarella lub ser kozi
- świeża bazylia i rukola
- 1 jajko lub mleko
- starty żółty ser
- przyprawy
Mieszamy mąkę, masło, twaróg, jajo i trochę soli. Do tego dorzucamy garść drobniutko posiekanych świeżych ziół, np. bazylii i macierzanki. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i schładzamy przez 30 minut w lodówce. Następnie ciasto rozwałkowujemy i kroimy wg fantazji – np. na romby, trójkąty, kwadraty. Przygotowujemy nadzienie. Niewielki słoiczek suszonych pomidorów z ziołami oraz 1 kulę mozzarelli (można też użyć sera koziego - smak jest zdecydowanie bardziej wyrazisty) i nieco świeżej bazylii i rukoli z ogródka. Składniki kroimy i mieszamy. Przygotowany farsz wykładamy na pocięte na porcje ciasto. Na wierzch kładziemy plastry ulubionej wędliny – np. Kiełbasy kruchej podkarpackiej Dobrowolscy. Ważne, aby plastry były cienkie - ułatwia to zwijanie. Zawijamy dowolny kształt pasztecików, smarujemy rozkłóconym jajkiem lub mlekiem, posypujemy startym żółtym serem lub przyprawami. Pieczemy do zrumienienia (ok. 15 minut) w 180C z termoobiegiem.
Przepis Mirosławy z Grodziska Wielkopolskiego
Parówkowe odrywańce pani Wiolety
- 2 szklanki mąki pszennej
- sól
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 10 Parówek wadowickich klasycznych Dobrowolscy
- żółty ser
- 1 jajko
- sezam
W ciepłej wodzie z cukrem rozpuszczamy drożdże i dodajemy do mąki, solimy. Wyrabiamy gładkie ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Ser ścieramy i rozkładamy na cieście. Parówki kroimy na kawałki, wycinamy paski ciasta na szerokość kawałków parówki tak, aby można było je całe zawinąć. Zawinięte kawałki parówki ustawiamy pionowo na wysmarowanej olejem tortownicy lub blaszce – jeden przy drugim, aby utworzyły mniej więcej kształt koła. Smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy ok. 30 min aż ciasto się zarumieni.
Przepis Wiolety z Wysocina.
Materiał: Sylwia Makowska
Czytaj również
- Pełnowartościowa i wysokobiałkowa przekąska. Z czym łączyć żółty ser?
- Przyjęcie w plenerze. Sprawdzone pomysły na oryginalne finger foods
- Sery żółte podawane na słodko. Nowe smaki w kuchni
- Domowy burger z jajkiem sadzonym. Urozmaicony fast food
- Najlepszy miesiąc na sałatki. Miski pełne zdrowia i witamin
Dodaj komentarz
Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?
Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.
(czytaj więcej)Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?
Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.
(czytaj więcej)Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?
Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.
(czytaj więcej)Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
konekl, w dniu 27-01-2024 00:29:04 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!