Dziś mamy 27 kwietnia 2024, sobota, imieniny obchodzą:

19 lipca 2023

Przepis na udane wesele. Co powinno znaleźć się na stole?

fot. powierzone

fot. powierzone

Smaczne jedzenie, wystarczająca ilość alkoholu i dobra muzyka – przepis na udane wesele wydaje się #banalnie prosty. Niestety, to właśnie komponowanie idealnego menu weselnego najczęściej spędza sen z powiek młodej parze. Co powinno znaleźć się na stole weselnym? Jakie dania weselne łączą tradycję z nowoczesnością? Czy jesteśmy w stanie zadowolić wszystkich gości? Warto posłuchać kilku sprawdzonych rad.

Znowu rosół?

Gości weselnych możemy podzielić na tych, którzy ponad wszystko cenią tradycję oraz tych, którzy lubią być zaskakiwani nowymi smakami. Na szczęście, typowe menu weselne składa się z tylu dań, że spokojnie jesteśmy w stanie zaspokoić oczekiwania obu grup.

Niemal każde przyjęcie weselne rozpoczyna się od zupy. I choć na wielu stołach nadal króluje gorący rosół z makaronem, coraz chętniej na pierwsze danie wybieramy bardziej treściwe kremy z warzyw lub gęste zupy serowe.

– Sekretem dobrej, aksamitnej i aromatycznej zupy serowej są najwyższej jakości składniki. Wyrazisty smak i odpowiednią konsystencję zapewni nam użycie sera typu gouda, którego smak możemy uzupełnić odrobiną ulubionego sera pleśniowego - zdradza Ewa Polińska z MSM Mońki. – Nie bójmy się połączenia w jednym daniu kilku rodzajów sera. Każdy z nich charakteryzuje się innym aromatem, który w towarzystwie z innym może się rozwinąć, tworząc zupełnie nowe nuty smakowe.

Osoby planujące przyjęcie weselne w miesiącach letnich, powinny rozważyć możliwość zaserwowania swoim gościom znacznie lżejszej zupy, najlepiej chłodnika. Pozwoli to zaoszczędzić zmęczonym gościom wątpliwej przyjemności pocenia się nad talerzem parującej zupy. Ciekawym pomysłem jest orzeźwiający chłodnik ogórkowy z dodatkiem świeżych liści mięty, podany z wiórkami aromatycznego sera żółtego.

Coś na ciepło …

Oprócz tradycyjnego obiadu, podawanego na początku przyjęcia weselnego, w dobrym guście jest podawanie gościom co 2-3 godziny kolejnych ciepłych dań. Najczęściej jest to wybór różnego rodzaju mięs – drobiu, wieprzowiny, a także wołowiny lub dziczyzny. I tu pojawia się miejsce na nieco bardziej odważne kombinacje kulinarne. Każdemu gospodarzowi zależy bowiem, by zaskoczyć swoich gości zupełnie nowym daniem, które będzie wspominał z uśmiechem na ustach jeszcze przez długie lata.

Sprawdzonym rodzajem dania mięsnego serwowanego na weselach jest ukochany przez wszystkich kotlet schabowy podawany „po szwajcarsku”, czyli z rozpływającym się nadzieniem z masła, sera żółtego i szynki. Najczęściej serwuje się go w towarzystwie aksamitnego puree z ziemniaków i surówki ze świeżych warzyw korzeniowych i kapustnych. Schab z powodzeniem można zastąpić cielęciną lub drobiem, a sam farsz wzmacniać o zupełnie nowe smaki. Ciekawym pomysłem na zaskakujące danie mięsne jest rolada drobiowa z nadzieniem z brokułów i sera żółtego, która smakuje równie wybornie na ciepło jak i na zimno.

… i na zimno!

Na weselnym stole nie może zabraknąć tzw. „zimnej płyty”. Coraz częściej do dyspozycji gości oddaje się oddzielne stoły wypełnione po brzegi różnego rodzaju przekąskami. Obok tradycyjnych desek wędlin i serów, na roztańczonych gości czekają fantazyjne „finger food'y”, czyli przegryzki na jeden kęs, które można zjeść bez konieczności korzystania ze sztućców i dodatkowych talerzyków. Tego typu przekąski przyciągają swoim wyglądem i różnorodnością, dlatego komponując „zimną płytę” warto postawić na bogaty wybór smaków i tekstur.

Na stole z przekąskami mogą znaleźć się zarówno proste krakersy z różnego rodzaju pastami, jak i bardziej fantazyjne roladki lub tartinki na kruchym spodzie. Miłośników wyrazistych i konkretnych smaków z pewnością przyciągną zawijasy pieczarkowo-serowe w wędzonym boczku.

A co dla wegetarian?

Jak podkreślają restauratorzy, z roku na rok przybywa gości wybierających kuchnię wegetariańską i wegańską. – Dlatego już na etapie zapraszania gości na wesele, warto podpytać ich o preferencje kulinarne. Dzięki temu zyskamy więcej czasu na dopracowanie weselnego menu i przygotowanie naprawdę ciekawych potraw. – podpowiada Joanna Hoc-Kopiej (Dwór Korona Karkonoszy).

Ser żółty, ze względu na swój skład i wartości odżywcze, stanowi doskonały zamiennik mięsa. – Jego charakterystyczny i wyrazisty aromat uzupełnia smak wielu warzyw – podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. – Ser żółty jest produktem wysokokalorycznym, dlatego doskonale sprawdza się podczas wielogodzinnych spotkań towarzyskich. Warto jednak zwrócić uwagę na jego jakość i podawać gościom ser, który zawiera tylko naturalne składniki: mleko, sól, bakterie fermentacji mlekowej i podpuszczkę. – precyzuje.

Ulubioną przekąską weselną Polaków nadal pozostają różnego rodzaju pierogi, które po ugotowaniu można dodatkowo podpiec na patelni lub grillować. Dzięki temu staną się bardziej chrupiące i wygodniejsze w serwowaniu. Wegetarianom z pewnością przypadnie do gustu farsz do pierogów na bazie ziemniaków i sera żółtego z dodatkiem aromatycznej czarnuszki.

Chłodnik ogórkowo-miętowy z wiórkami sera Nadbiebrzańskiego

Składniki:

- 5 średnich świeżych ogórków gruntowych

- 200 g żółtego melona

- 1 pęczek świeżej mięty

- 500 ml jogurtu naturalnego

- 150 g sera żółtego Nadbiebrzańskiego MSM Mońki

- ziarenka czerwonego pieprzu

Wykonanie:

Ogórki ze skórką i obranego melona pokroić w kostkę. Dodać listki mięty, jogurt naturalny i całość dokładnie zmiksować w blenderze. Przelać do szklanek, posypać startym serem i udekorować ziarenkami czerwonego pieprzu.

Rolada drobiowa z brokułami i Aldamerem

Składniki:

- 2 filety z kurczaka

- ½ świeżego brokułu

- 200 g sera Aldamer MSM Mońki

- 2 łyżki oleju rzepakowego

- sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety rozbić tłuczkiem i ułożyć ze sobą tak, żeby uzyskać jeden duży płat. Doprawić solą i pieprzem. Brokuły porozdzielać na różyczki i wymieszać z serem utartym na grubych oczkach. Następnie wyłożyć na filety z kurczaka. W miarę ciasno zrolować i położyć łączeniem do dołu na natłuszczonej blaszce. Roladę natłuścić olejem i piec w piekarniku w temp. 200oC przez ok. 30 minut. Podawać jako ciepłe danie lub na zimno w plastrach, jako przekąskę.

Zawijasy pieczarkowo-serowe w boczku wędzonym

Składniki:

- 12 świeżych dużych pieczarek

- 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki

- ½ pęczka natki pietruszki

- 2 ząbki czosnku

- 12 plasterków wędzonego boczku surowego

- grubo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Pieczarki oczyścić, lecz nie obierać, wyciąć nóżki i część miąższu. Ser utrzeć na grubych oczkach, dodać posiekaną natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek, pieprz, posiekane nóżki pieczarek i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki, każdą owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i upiec w piekarniku w 200oC aż do ładnego zrumienienia boczku.

Pierogi z ziemniakami, serem Gouda i czarnuszką

Składniki:

Ciasto na pierogi:

- 300 g mąki pszennej

- 125 ml wrzącej wody

- jajko

- szczypta soli

- 20 g masła

Nadzienie:

- 500 g ziemniaków

- 300 g sera gouda w kostce MSM Mońki

- 100 g cebuli

- sól, pieprz

- czarnuszka

Wykonanie:

Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na maśle na złoty kolor. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Zmiel ugotowane ziemniaki z cebulką w maszynce do mięsa i zetrzyj ser na tarce. Dodaj sól, pieprz i czarnuszkę. Dokładnie wymieszaj.

Wszystkie składniki ciasta na pierogi wymieszaj razem i zagnieć aż ciasto stanie się gładkie. Możesz to zrobić ręcznie lub używając robota kuchennego.

Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj na cienki placek, możesz delikatnie podsypać stół mąką.

Wytnij kółka szklanką lub pierścieniem kucharskim. Delikatnie rozciągnij ciasto w palcach i nałóż łyżkę farszu. Złóż na pół i dokładnie zlep brzegi. Układaj na stolnicy podsypanej mąką.

Materiał: Karolina Cempel / Zespół Prasowy Commplace

Chłodnik ogórkowy z miętą Chłodnik ogórkowy z miętą

Rolada drobiowa Rolada drobiowa

Menu weselne Menu weselne

Zawijasy pieczarkowo-serowe w boczku Zawijasy pieczarkowo-serowe w boczku

Oceń artykuł: 26 22

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 3 (3)

    matka , w dniu 19-07-2023 16:54:30 napisał:

    Podstawą udanego wesela są goście, którzy świetnie się bawią na imprezie, a nie siedzą przy stole, a Para Młoda myśli o zabawie,a nie o kopertach

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Rejestracja BDO
500PLN
Rejestracja podmiotów gospodarczych
od 50PLN
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Szkolenie z HACCP
59PLN
Usługi prowadzenia ksiąg rachunkowych
od 50PLN
Budowa magazynów
Balustrady Bramy Ogrodzenia
0

38. rocznica katastrofy w Czarnobylu. Konsekwencje zdrowotne i środowiskowe

W kwietniu 1986 r. całym światem wstrząsnęła wiadomość o awarii #w Czarnobylskiej Elektrowni Atomowej położonej na terenie ZSRS, ok. 100 km. na północ od Kijowa. W efekcie błędów operatorów przeprowadzających jeden z testów oraz wad konstrukcyjnych reaktora jądrowego 26 kwietnia 1986 r. o godzinie 1:23 doszło do dwóch wybuchów.

(czytaj więcej)
0

Sprawdzono jakość handlową jaj. Jakie nieprawidłowości stwierdzono?

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów #Rolno-Spożywczych (IJHARS) przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej jaj, przeprowadzonej w IV kwartale 2023 r. w sklepach spożywczych i innych punktach sprzedaży detalicznej na terenie całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Pogoda wprost wymarzona. Wędrówka wzdłuż meandrującej rzeki

Dzisiejszą 16 kilometrową wędrówkę rozpoczęliśmy# i zakończyliśmy na przystani Powiat Nakielski.

(czytaj więcej)
0

Piękna trucicielka. Konwalię należy trzymać z dala od dzieci

Najpierw z kłącza wyrasta zielona łodyżka, a dopiero później #pojawiają się drobne dzwonki ukryte pomiędzy dużymi, zielonymi liśćmi. Tak rozkwita konwalia majowa, która przyciąga delikatną wonią. Jej piękne, białe kwiaty od wieków są symbolem niewinności. Dziko rosnąca roślina ma wiele właściwości leczniczych.

(czytaj więcej)