Paszportyzacja polskiej żywności. Konferencja w formie on-line
![fot. pixabay](photos/p_sm_107809_1.jpg)
fot. pixabay
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza #na konferencję w formie on-line, podsumowującą wyniki pilotażu, przeprowadzonego w ramach projektu Paszportyzacja polskiej żywności.
Podczas konferencji zaprezentowany zostanie zakres zrealizowanych prac w ramach pilotażu, jego wyniki oraz rekomendacje odnośnie budowy docelowego systemu IT monitorującego proces produkcji polskiej żywności.
Paszportyzacja polskiej żywności to projekt strategiczny dla polskiego sektora rolno-spożywczego. Przewiduje on budowę i wdrożenie w Polsce cyfrowego systemu gwarantującego efektywne monitorowanie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych na kluczowych etapach łańcucha dostaw, tj. „od pola do stołu”.
W przypadku jego wdrożenia polski sektor rolno-spożywczy może zyskać narzędzie, w którym znajdą się wiarygodne, rzetelne i niepodrabialne informacje o produkcie żywnościowym, a konsumenci zyskają możliwość sprawdzenia, że nabywana przez nich żywność posiada niepodważalny certyfikat jakości i bezpieczeństwa.
Szczegółowe informacje o projekcie zamieszczone są pod linkiem: https://www.gov.pl/web/kowr/paszportyzacja-polskiej-zywnosci
Rejestracja: https://www.nieruchomoscikowr.gov.pl/ankieta/21
Materiały
Agenda Konferencja-paszportyzacja polskiej żywności wyniki z pilotażu
Źródło: KOWR
Czytaj również
- Pierwsze przelewy na kontach rolników. Dopłaty do zbóż
- Jeszcze tylko 3 dni naboru. Interwencje w sektorze owoców i warzyw
- Siła wyższa w gospodarstwie. Rolnicy mogą składać oświadczenia
- Aktualizacja harmonogramu naborów wniosków. Wprowadzono zmiany
- "Zarządzanie ryzykiem". Wkrótce ruszy kolejny nabór wniosków
Dodaj komentarz
Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?
![](photos/p_sm_115525_1.jpg)
Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.
(czytaj więcej)Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?
![](photos/p_sm_115492_1.jpg)
Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.
(czytaj więcej)Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?
![](photos/p_sm_115491_1.jpg)
Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.
(czytaj więcej)Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów
![](photos/p_sm_115505_1.jpg)
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 13-11-2023 13:15:48 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!