Dziś mamy 21 lipca 2024, niedziela, imieniny obchodzą:

15 lutego 2024

Ogólnopolski Konkurs Producentów Bydła Mięsnego. Rafał Nowak wyróżniony

fot. powierzone

fot. powierzone

Dnia 02.02.2024 w Hotelu Marriott w Warszawie odbyło się# 10-te, jubileuszowe Forum Sektora Wołowiny, podczas którego wręczone zostały nagrody w Ogólnopolskim Konkursie Producent Bydła Mięsnego Roku 2023.

We wspomnianym forum udział wzięli m.in. Minister Rolnictwa Czesław Siekierski, Komisarz UE ds. Rolnictwa Janusz Wojciechowski, Poseł do Parlamentu Europejskiego Krzysztof Jurgiel oraz Rafał Romanowski, oraz wielu innych przedstawicieli władz. W 5 panelach dyskusyjnych poruszone zostały najważniejsze tematy związane z obecną sytuacją rolnictwa oraz bezpieczeństwa żywnościowego w Polsce. Do debaty zaproszeni zostali znakomici fachowcy z polskich Szkół Wyższych oraz Uczelni, m.in. Prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka, Dyrektor Instytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt PAN czy dr hab. Marcin Gołębiewski, prof. SGGW, Dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach, jak również zagraniczni specjaliści w dziedzinie rolnictwa.

Podczas wieczornego bankietu zostały wręczone nagrody w Ogólnopolskim Konkursie Producentów Bydła Mięsnego Roku 2023. Wyróżnienie w tym konkursie otrzymał Pan Rafał Nowak z miejscowości Małocin, mieszczącej się na terenie Powiatu Nakielskiego, Gmina Nakło nad Notecią. Pan Rafał wraz z żoną Anettą prowadzą rodzinne gospodarstwo rolne o powierzchni 80 ha oraz hodują bydło mięsne rasy Limousine. Państwo Nowak posiadają hodowlę zarodową, czysto rasową. W chwili obecnej posiadają ok. 50 krów mamek rasy Limousine. Wyróżnienie w Ogólnopolskim Konkursie Producent Bydła Mięsnego Roku 2023 jest ogromną nagrodą dla Państwa Nowak oraz docenieniem trudu pracy, który codziennie wkładają w prowadzenie hodowli. Wyróżnienie Pan Rafał otrzymał z rąk samego Ministra Rolnictwa, Pana Czesława Siekierskiego.

Materia: Anetta Nowak

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 24 12

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?

Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.

(czytaj więcej)
0

Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?

Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.

(czytaj więcej)
0

Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?

Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.

(czytaj więcej)
0

Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów

Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.

(czytaj więcej)