Dziś mamy 20 lipca 2024, sobota, imieniny obchodzą:

20 listopada 2023

Dzieci poznały historię i kulturę Pałuk. Ciekawostki o regionie

fot. powierzone

fot. powierzone

17 listopada 2023 r. pierwszoklasiści Szkoły #Podstawowej w Mycielewie gościli pracownika Gminnego Centrum Kultury i Biblioteki w Kcyni i jednocześnie kierownika Zespołu Regionalnego „Pałuki”.

Pani Renata Gaj-Kowalska na wstępie zapoznała uczniów z mapą regionu Pałuk, wymieniając cztery główne miasta: Kcynia, Szubin, Żnin i Wągrowiec. Podczas zajęć, dzieci dowiedziały się o dawnych zwyczajach, kultywowaniu tradycji haftu, muzyki, zdobnictwa oraz o lokalnej gwarze. Uczniowie mieli okazję zobaczyć tradycyjny, dziewczęcy, strój Pałucki, a także zatańczyć i zaśpiewać pod czujnym okiem profesjonalisty.

Serdecznie dziękujemy naszemu gościowi za przybliżenie dzieciom historii i kultury regionu Pałuk.

Materiał: Beata Mrotek

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 1 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Projekt nowelizacji Kodeksu Pracy. Co będzie wliczane do stażu?

Do konsultacji społecznych trafił właśnie projekt nowelizacji Kodeksu pracy# dotyczący stażu pracy. Zakłada on, że okresy samozatrudnienia, wykonywania pracy na podstawie umów zleceń czy świadczenia usług będą wliczały się do stażu pracy. W ten sposób Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej chce wyrównać szanse w dostępie do niektórych uprawnień pracowniczych dla milionów osób.

(czytaj więcej)
0

Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?

Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.

(czytaj więcej)
0

Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?

Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.

(czytaj więcej)
0

Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów

Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.

(czytaj więcej)