Przyznano nagrody w kilku kategoriach. Znamy laureatów!

fot. K-PODR w Minikowie
W miniony weekend w Minikowie odbyły się# targi Lato na Wsi – Święto Smaku i Tradycji. Za organizację tego wydarzenia odpowiadał Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Na odwiedzających czekało całkiem sporo atrakcji. Poznaliśmy też laureatów w kilku kategoriach. Poniżej zamieszczamy listę wyróżnionych.
W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:
Podkategoria: produkty i przetwory mięsne:
I nagroda: Leokadia i Wiesław Wysoccy za półgęska oraz Manufaktura Wędliniarska „Olchowy Dymek” za pieczoną polską
Podkategoria: produkty i przetwory z ryb
I nagroda: Manufaktura Przysmaków Rybnych „CudoRybka” za pastę z sandacza
Podkategoria: produkty mleczne
I nagroda: Grudziądzka Spółdzielnia Mleczarska za serek homogenizowany waniliowy
Podkategoria: miody
I nagroda: brak
Wyróżnienia:
Justyna Wilczewska za pulardę
Jadwiga Patyk za płotki w zalewie
W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:
Podkategoria: przetwory owocowe
I nagroda: Elżbieta Pińska za konfiturę z wiśni
Podkategoria: przetwory warzywne
I nagroda: Wytwórnia Musztardy Kcyńskiej za musztardę kcyńską jabłkową
Podkategoria: produkty zbożowe
I nagroda: Agata Minda za chleb z płaskurki na zakwasie
Podkategoria: wyroby cukiernicze
Jacek Grabowski za małą czarną po krajeńsku
Wyróżnienia:
KGW Krusze Razem za konfiturę z pigwy
KGW w Brzeźnie „Żurawinki” za sarni grzbiet
Folwark Warzyn za korniszony
KGW Nieżywięć za ciastka amoniaczki
W kategorii napoje regionalne:
Podkategoria: napoje bezalkoholowe
I nagroda: KGW Liszkówko za kompot rabarbarowy z miętą
Podkategoria: napoje alkoholowe
I nagroda: KGW Pturek za nalewkę wiśniową
Wyróżnienia:
Arleta Bruska za fermentowany sok z brzozy
Joanna Fröhlke za jarzębiak
Elżbieta Górska za „Gruczniaka nocą”
Inne produkty regionalne:
I nagroda: KGW Czołówek za zakwas na żur kujawski
Wyróżnienia:
KGW Nowy Ciechocinek za pierogi z gęsiną
Magdalena Potulska za fjut z maślanki
Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2022” następujące produkty:
1. Kaczkę po myśliwsku – KGW w Brzeźnie „Żurawinki”
2. Piernik notecki – KGW Pturek
3. Piwo jasne pełne „Gruczniak” – „Gruczniak” Elżbieta Górska
4. Kulis – kwas do buraczków – Anna Patyk
5. Smarowidło kujawskie – Akademia Szkolnictwa „AS” Branżowa Szkoła I Stopnia Inowrocław
6. Pasztet z gołębi – Agata Minda Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Olszewki i Lubaszcza
Materiał: Aleksandra Hapka - K-PODR w Minikowie / red.
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria









Czytaj również
Letnie tankowanie. Ile będzie kosztować paliwo w wakacje?

Rekordowe ceny paliw utrzymują się już kolejny miesiąc, choć w ostatnich# dniach obserwujemy chwilowe obniżki! Lato to tradycyjny okres podwyżek cen i wzmożonego ruchu na drogach. Czy tegoroczne wyjazdy na wczasy okażą się również rekordowo drogie? Analitycy londyńskiej firmy Unibet przeanalizowali perspektywy rozwoju sytuacji na polskim rynku paliwowym w miesiącach wakacyjnych.
(czytaj więcej)Pierwsza pomoc tonącemu. Co zrobić, kiedy na naszych oczach ktoś tonie?

Jedną z najczęstszych przyczyn zgonów w okresie wakacyjnym jest utonięcie. Co zrobić, kiedy ktoś tonie?
(czytaj więcej)Grillowanie - co wolno, a co nie? Przewodnik z przepisami

Amatorów grillowania w naszym kraju nie brakuje#. Z ankiety przeprowadzonej wśród Polaków wynika, że zaledwie 6,7% rodaków wcale nie grilluje. Około 10% uważa, że grillowanie jest zdrowe, niemniej zdaniem 43% należy odpowiednio przygotować jedzenie, by uzyskać zdrowe potrawy. Co ma wpływ na ich prozdrowotne wartości? Przede wszystkim jakość samych użytych produktów, ale także to, na jakim grillu posiłek zostanie przygotowany.
(czytaj więcej)Niejadek na wycieczce? Przepisy na zdrowe przekąski do plecaka

Wymyślenie zdrowej i smacznej przekąski dla niejadka to# nie „bułka z masłem”. Szczególnie latem, kiedy dzieci niechętnie opuszczają place zabaw i podwórka, by doładować swoje niezwykle pojemne akumulatory. Wyzwanie stanowią także rodzinne wycieczki. Jak bowiem zmieścić w plecaku coś pysznego dla każdego? Podpowiadamy.
(czytaj więcej)