Przepis na maślankowiec. Doskonałe ciasto przyrządzisz w kilka minut
![fot. archiwum](photos/p_sm_111332_1.jpg)
fot. archiwum
Ten błyskawiczny, przepyszny placek zrobisz w kilka minut bez użycia #drożdży. Przedstawiamy przepis na tzw. "maślankowiec".
Do zrobienia tego placka potrzebujesz dosłownie kilku minut, sezonowych owoców, pamiętaj także o słoiku.
Składniki:
- 1 szklanka maślanki
- 2 jaja
- szklanka cukru
- 1/2 szklanki oliwy lub oleju
- 2,5 szklanki maki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 3/4 szklanki maki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 kostki masla lub margaryny
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Składniki "mokre" - jajka, maślankę, cukier oraz olej wlewamy do słoika. Szczelnie go zakręcamy i energicznie mieszamy. W misce przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy składniki ze słoika i mieszamy.
W ten sposób powstało ciasto, które przekładamy na wysmarowaną formę. Na cieście układamy owoce, najlepiej sprawdzą się śliwki, wiśnie, jabłka bądź brzoskwinie, w zależności od upodobań i dostępności owoców.
Przygotowujemy kruszonkę - czyli mieszamy wszystkie niezbędne do jej przygotowania składniki i kruszymy nad owocami.
Maślankowca wkładamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygnie i nakładamy lukier.
Smacznego!
Czytaj również
- Pełnowartościowa i wysokobiałkowa przekąska. Z czym łączyć żółty ser?
- Przyjęcie w plenerze. Sprawdzone pomysły na oryginalne finger foods
- Sery żółte podawane na słodko. Nowe smaki w kuchni
- Domowy burger z jajkiem sadzonym. Urozmaicony fast food
- Najlepszy miesiąc na sałatki. Miski pełne zdrowia i witamin
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?
![](photos/p_sm_115525_1.jpg)
Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.
(czytaj więcej)Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?
![](photos/p_sm_115492_1.jpg)
Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.
(czytaj więcej)Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?
![](photos/p_sm_115491_1.jpg)
Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.
(czytaj więcej)Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów
![](photos/p_sm_115505_1.jpg)
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Erythropoietin , w dniu 03-04-2024 14:29:01 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!