"Kulinarna podróż przez historię i teraźniejszość". Dania takie, że palce lizać

fot. powierzone
„Jesień na talerzu” taki charakter miało kolejne spotkanie uczniów# Branżowej Szkoły I Stopnia ZS. im. Wł. Łokietka w Lubaszczu w Akademii Kulinarnej pana Szymona Brukwickiego w Nakle nad Notecią.
Warsztaty pn. „Kulinarna podróż przez historię i teraźniejszość” podobnie jak wcześniejsze, odbywały się w ramach realizacji projektu na zajęcia pozalekcyjne, których organizatorem jest Powiat Nakielski.
Do kolejnego „boju kulinarnego” wkroczyli uczniowie klasy III a kształcący się oczywiście ;)
w zawodzie kucharz. Młodzież do dań wykorzystała bogactwo jesiennych składników tj. grzyby, śliwki , orzechy oraz podroby. Przewodnikiem po niezwykłych smakach i metodach kulinarnych był szef kuchni i ekspert kulinarny pan Szymon Brukwicki, u którego w progach Akademii niejednokrotnie gościliśmy.
Na ucztę kulinarną uczniowie zaprosili dyrektora ZS im Wł. Łokietka pana Piotra Michalak.
Młodzi adepci gastronomii z karty menu zaproponowali dyrektorowi: zupę krem z grzybów leśnych pod kapeluszem z ciasta francuskiego, pajdę z kremowym pasztetem z kaczych wątróbek, placki ziemniaczane na słodko z flambirowanymi śliwkami i słono z gulaszem z karkówki, tatar wołowy z kaparami oraz sałatkę Cezar. Menu było pełnowartościowe, odżywcze, smakowite i pełne jesiennej kolorystyki. „Palce lizać” - tak podsumował pan dyrektor :)
Dziękujemy panu Szymonowi Brukwickiemu za cenną lekcję kulinarną:).
Materiał: Agnieszka Andrzejewska / Zespół Szkół im. Władysława Łokietka w Lubaszczu
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria








Czytaj również
- Łączy nas pamięć. Uczniowie przygotowali symboliczne żonkile
- Drzwi Otwarte w „Żegludze”. Uczniowie zapoznali się z ofertą szkoły
- Zajęcia dla młodych patriotów. Edukacyjne lekcje w muzeum
- Pożegnanie maturzystów. Uczniom wręczono nagrody i upominki
- Przed młodzieżą nowy rozdział. Uroczyste pożegnanie maturzystów
Zwolnienia lekarskie wystawione w 2024 roku. Podsumowanie ZUS

W ubiegłym roku Polacy chorowali nieco# częściej i dłużej. Lekarze w całym kraju wystawili 27,4 mln zwolnień lekarskich, co przełożyło się na 290 mln dni niezdolności do pracy. Oznacza to wzrost o 400 tys. zaświadczeń w porównaniu do roku 2023 oraz wzrost o 2,8 mln dni absencji. Przynajmniej raz w ciągu całego 2024 roku na zwolnieniu lekarskim przebywało 7,7 mln osób, z czego 7,1 mln to ubezpieczeni w ZUS.
(czytaj więcej)Ciechocińskie tężnie. Coraz bliżej wpisania na listę UNESCO

Zespół zabytkowej warzelni soli w Ciechocinku# został zarekomendowany przez Komitet ds. Światowego Dziedzictwa Kulturowego w Polsce do wpisania na krajową listę informacyjną, która otwiera drogę do międzynarodowego uhonorowania naszego unikatowego zabytku techniki i wpisania go na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
(czytaj więcej)Światowy Dzień Ziemi. Jak możesz się zaangażować?

22 kwietnia swój dzień obchodzi # Ziemia. Pierwszy w historii Dzień Ziemi odbył się w 1970 roku, a jego idea została zapoczątkowana przez amerykańskiego senatora Gaylorda Nelsona, który będąc w 1969 roku świadkiem katastrofy ekologicznej postanowił taki dzień zorganizować.
(czytaj więcej)Zarezerwuj wizytę w ZUS online. Na konkretny dzień i godzinę

Nie trzeba wychodzić z domu, aby załatwić sprawy w ZUS-ie.# Z pracownikiem Zakładu można porozmawiać, nawiązując połączenie wideo podczas e-wizyty. Rezerwację takiego spotkania można dokonać nie tylko na stronie zus.pl, ale także za pośrednictwem aplikacji mZUS oraz aplikacji mObywatel.
(czytaj więcej)