Drzwi otwarte w Staszicu. Szkołę odwiedzą ósmoklasiści

fot. powierzone
Kończysz szkołę podstawową i zastanawiasz się nad wyborem szkoły średniej? A może już wiesz, że to ma być# Staszic i chcesz poznać naszą ofertę? A może jesteś rodzicem, który zastanawia się nad przyszłością swojego dziecka?
Mamy dla Państwa propozycję wartą sprawdzenia! Zapraszamy na Drzwi Otwarte w Zespole Szkół im. Stanisława Staszica w Nakle nad Notecią! Zaczynamy 18.03.2023, o godzinie 9.00. Oficjalne otwarcie spotkania będzie miało miejsce w auli Szkoły, o 9.30. Będziecie mogli Państwo zapoznać się z naszą ofertą edukacyjną. Przedstawimy Wam wszystkie kierunki kształcenia i inne aspekty funkcjonowania Staszica. Pokażemy, że jest to szkoła wszechstronna i oferująca bardzo różne możliwości.
Ponadto w programie mamy, między innymi:
- prezentację podmiotów współpracujących ze szkołą (między innymi: Bank Spółdzielczy w Nakle i firma Kawczyński Logistics),
- omówienie możliwości rozwoju kariery zawodowej po ukończeniu poszczególnych kierunków,
- quiz ekonomiczny,
- gry i zabawy językowe oraz quiz interaktywny (język angielski i niemiecki),
- punkt konsultacyjny z ofertą dla uczniów ze specjalnymi potrzebami edukacyjnymi i ofertą pomocy psychologicznej i pedagogicznej,
- punkty informacyjne, w których będzie można bliżej poznać ofertę poszczególnych kierunków,
- przedstawienie zalet projektu Erasmus+ oraz eTwinning,
- ofertę zajęć pozalekcyjnych (muzyka, grupa kabaretowa, teatr, radiowęzeł, wyjazdy, sport, konkursy i olimpiady),
- spacer po szkole,
- prezentację miniprzedsiębiorstw działających w szkole (np. MomenTravel),
- zajęcia z podstaw strzelectwa zawodowego,
- mini turniej piłki nożnej oraz przedstawienie zaplecza sportowego szkoły.
Pamiętajcie! Drzwi Otwarte w Staszicu! Już w najbliższą sobotę! Zapraszamy 18. marca 2023, w godzinach 9.00 - 12.00. Czekamy. Nie może Was zabraknąć. Dołączcie do ekipy Staszica!!! Warto!!!
Materiał: Karol Lizak / Zespół Szkół im. S. Staszica w Nakle nad Notecią
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Czytaj również
- O tradycjach i obrzędach w bibliotece. Wielkanocne zajęcia dla dzieci
- Pogadanka o wagarach i bezpieczeństwie w sieci. Mundurowi w szkole
- Uczniowie wysłuchali prelekcji o cyberprzemocy. Spotkanie z policjantką
- Prezentacja dotycząca bibliotek. Wyobraźnia gości była ogromna
- Lekcja muzealna. Uczniowie poznali dzieje zbiorów i ich charakterystykę
Jak przechowywać mięso i wędliny? Pamiętajmy o kilku zasadach

Właściwe przechowywanie mięsa i wędlin to niezwykle istotna kwestia, mająca ogromny wpływ# nie tylko na smak produktów, ale przede wszystkim na obecność niebezpiecznych dla zdrowia drobnoustrojów. Zatem jeśli chcemy jeść pewne i świeże produkty mięsne, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach dotyczących przechowywania.
(czytaj więcej)Miesiąc Świadomości Endometriozy. Jak radzić sobie z chorobą?

Marzec już od 30 lat jest obchodzony na całym świecie jako miesiąc świadomości endometriozy. #W przypadku wielu kobiet endometrioza jest chorobą, która znacząco wpływa na ich codzienne funkcjonowanie. Z pewnością warto poświęcić czas na zrozumienie tego powszechnego, ale często niezrozumiałego schorzenia, które może powodować m.in. bolesne i ciężkie miesiączki, a także problemy z płodnością. Co zrobić, by po pierwsze rozpoznać objawy choroby, a następnie radzić sobie z nią tak, by mimo wszystko móc cieszyć się życiem i swoją kobiecością? Jest kilka sposobów.
(czytaj więcej)Jak wspierać osobę chorą na nowotwór? Słowa mają wielką moc

W obchodzony 4 lutego Światowy Dzień Walki z Rakiem szczególnego znaczenia nabierają słowa: „jestem blisko” oraz „kocham Cię”.# W obliczu choroby onkologicznej bliskość drugiej osoby i słowa wsparcia mają ogromną moc.
(czytaj więcej)Czy można mrozić jajka? Bezpieczne i prawidłowe przechowywanie

Jajo to produkt zaskakująco trwały. Może być pyszne i w pełni wartościowe przez miesiąc, a nawet #dwa miesiące od daty zniesienia! Jak to możliwe? Wystarczy przestrzegać kilku za-sad. Przygotowaliśmy krótki poradnik na temat tego, jak bezpiecznie i prawidłowo prze-chowywać jaja – te surowe i te ugotowane.
(czytaj więcej)