Zaskakujące smaki. Młodzież zapoznała się z kuchnią gruzińską
fot. powierzone
W ramach zajęć pozalekcyjnych przeprowadzonych# dzięki finansowemu wsparciu Starostwa Powiatowego w Nakle nad Notecią, młodzież ZSS w Karnowie odwiedziła gruzińską restaurację CHINKALNIA znajdującą się w Bydgoszczy.
Uczniowie mieli możliwość zapoznać się z charakterystycznymi dla tej kuchni potrawami, zaskakującymi smakami i orientalnymi przyprawami, których zapach roznosił się wokół biesiadników.
Na stołach zagościły takie potraw jak:
· Penowani z czekoladą i bananem (ciasto francuskie nadziewane bananem i kremem czekoladowym)
· Baklawa (miodowo – orzechowy deser z cista francuskiego)
· Chaczapuri (placek z ciasta drożdżowego z serami, pieczarkami)
· Chinkali (gruzińskie pierożki z mięsem)
· Odżachuri (smażone mięso wołowe z ziemniakami, papryką, cebulą i czosnkiem)
· Lemoniada gruzińska
Ciekawym akcentem spotkania były informacje szefa kuchni na temat serwowanych dań, wystroju i zwyczajów restauracji gruzińskiej.
Poznanie przez uczniów różnorodnych dań pozwala poszerzać wiedzę kulinarną, kształtować poczucie kulinarnego zmysłu i na chwilę przenieść się do miejsc marzeń.
Materiał: Marlena Kowalska, Agnieszka Bembnista
Autorki nie wyrażają zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
Warto czytać etykiety. Dowiesz się wiele na temat składu
Czy zawsze czytasz etykiety, gdy kupujesz# produkty spożywcze? Warto to robić!
(czytaj więcej)Dzisiaj 11 listopada. Narodowe Święto Niepodległości
106 lat temu urzeczywistniły się marzenia narodu polskiego o długo wyczekiwanej #wolności po tym, gdy wskutek rozbiorów pod koniec XVIII w. Rzeczpospolita zniknęła z mapy Europy. Odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 r. po 123 latach zaborów było wynikiem nie tylko sprzyjających okoliczności dziejowych, ale także ofiary krwi, poświęcenia i pracy wielu pokoleń Polaków. O Niepodległą walczyli w wojnach napoleońskich, zrywach narodowowyzwoleńczych i I wojnie światowej, jak również podejmowali codzienny trud zachowania polskiej tożsamości na terenach pod panowaniem zaborców i na emigracji.
(czytaj więcej)Młodość współtwórcy niepodległości. W rodzinie nazywany Ziukiem
Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.
(czytaj więcej)Pogoda sprzyjała wędrówce. Poczęstunek w Polichnie
Dzisiejszą wędrówkę zaczęliśmy w świetlicy wiejskiej #w Polichnie już o godz. 5:00. Zgłosiło się 16 uczestników.
(czytaj więcej)