Degustacja i wymiana doświadczeń. Uczniowie przygotowali francuskie dania
fot. powierzone
Dnia 16 października uczniowie #ZSS w Karnowie udali się do Akademii Rozwoju Kulinarnego p. Szymona Brukwickiego. Kolejne zajęcia miały na celu przybliżenie potraw kuchni francuskiej.
Pod czujnym okiem szefa kuchni i w wyjątkowo miłej atmosferze, przygotowano:
- Francuską zupę cebulową
- Grzanki z pate z drobiowych wątróbek z pistacjami
- Galette ratatouille
- Warkocz z ciasta francuskiego faszerowany z kurczakiem, szpinakiem i mozzarellą
Zakończeniem zajęć była degustacja przyrządzonych potraw, rozmowy i wymiana doświadczeń.
Dziękujemy za wspólnie spędzony czas i mamy nadzieję na kolejne spotkania.
Zajęcia zostały przeprowadzone dzięki finansowemu wsparciu Starostwa Powiatowego w Nakle nad Notecią w ramach projektu na zajęcia pozalekcyjne.
Materiał: Marlena Kowalska, Agnieszka Bembnista
Autorki nie wyrażają zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
Warto czytać etykiety. Dowiesz się wiele na temat składu
Czy zawsze czytasz etykiety, gdy kupujesz# produkty spożywcze? Warto to robić!
(czytaj więcej)Dzisiaj 11 listopada. Narodowe Święto Niepodległości
106 lat temu urzeczywistniły się marzenia narodu polskiego o długo wyczekiwanej #wolności po tym, gdy wskutek rozbiorów pod koniec XVIII w. Rzeczpospolita zniknęła z mapy Europy. Odzyskanie przez Polskę niepodległości w 1918 r. po 123 latach zaborów było wynikiem nie tylko sprzyjających okoliczności dziejowych, ale także ofiary krwi, poświęcenia i pracy wielu pokoleń Polaków. O Niepodległą walczyli w wojnach napoleońskich, zrywach narodowowyzwoleńczych i I wojnie światowej, jak również podejmowali codzienny trud zachowania polskiej tożsamości na terenach pod panowaniem zaborców i na emigracji.
(czytaj więcej)Młodość współtwórcy niepodległości. W rodzinie nazywany Ziukiem
Józef Piłsudski wywodził się z rodu szlacheckiego#, osiadłego na Wileńszczyźnie co najmniej od XVII wieku. Urodził się 5 grudnia 1867 r. w majątku Zułów. Był czwartym dzieckiem Józefa i Marii z domu Billewicz. Miał jedenaścioro rodzeństwa. Najbardziej znani byli Bronisław – etnograf, odkrywca Ajnów – autochtonicznego ludu Japonii, i Jan, prawnik, w okresie międzywojennym poseł na Sejm, minister skarbu i wiceprezes Banku Polskiego.
(czytaj więcej)Pogoda sprzyjała wędrówce. Poczęstunek w Polichnie
Dzisiejszą wędrówkę zaczęliśmy w świetlicy wiejskiej #w Polichnie już o godz. 5:00. Zgłosiło się 16 uczestników.
(czytaj więcej)