Pszczoły, osy, szerszenie. Jak się zachować, gdy dojdzie do użądlenia?
Zwykle użądlenie jest niegroźne i powoduje jedynie zaczerwienienie, ból lub #pieczenie. W skrajnych przypadkach użądlenia mogą doprowadzić jednak do wstrząsu anafilaktycznego.
W dwóch przypadkach użądlenie przez owada jest szczególnie niebezpieczne: jeżeli pszczoła albo osa zaatakowała okolicę ust, gardła lub języka (powstający obrzęk może być przyczyną zablokowania drożności dróg oddechowych) lub jeśli osoba użądlona jest uczulona na jad owada. Obie sytuacje mogą zagrażać życiu i wymagają jak najszybszej pomocy lekarskiej.
Użądlenia
Pojedyncze użądlenie owada nie powinno być niebezpieczne, ale wrażliwość poszczególnych osób na jad owadów jest zróżnicowana. Najgroźniejsze są użądlenia w okolice szyi, podniebienia, języka, wewnętrznej powierzchni policzków. Powodują obrzęk błon śluzowych, krtani i zablokowanie dróg oddechowych. Warto wiedzieć, że pszczoła może użądlić tylko raz, żądło jest wyposażone w zaczepy, które zatrzymują je w skórze. Osa, szerszeń oraz trzmiel mogą żądlić wielokrotnie, dlatego trzeba liczyć się z kolejnymi atakami.
NIEBEZPIECZNE są osy, zabicie jednej powoduje atak wszystkich os z gniazda, ponieważ w chwili zabicia rozrywa się woreczek jadowy, który uwalnia substancje chemiczną, której woń prowokuje owady do ataku.
W chwili użądlenia wstrzyknięty jad powoduje:
– ból
– zaczerwienienie
– obrzęk
Dolegliwości te utrzymują się od kilku godzin do doby, wpływ ma na to ilość użądleń, rodzaj owada, indywidualna odporność organizmu. Nasilenie objawów znaczy o uczuleniu, może dojść do wstrząsu anafilaktycznego.
Niepokojące objawy:
– omdlenie
– bladość skóry
– spadek ciśnienia krwi
– zawroty głowy
– nudności oraz wymioty
– obrzęk języka lub twarzy
– przyśpieszone czynności serca
– wysypka na części lub na całym ciele
– uczucie ściskania klatki piersiowej
Pierwsza pomoc
Kiedy osoba uczulona nie ma leków, powinna otrzymać wapno musujące do wypicia. Do miejsca użądlenia przyłożyć zimny okład z lodu oraz jak najszybciej wezwać pogotowie ratunkowe.
Gdy poszkodowana osoba nie jest uczulona, należy:
1. W przypadku użądlenia przez pszczołę, należy szybko wyciągnąć żądło, trzeba zrobić to ostrożnie, żeby nie uszkodzić woreczka jadowego, gdyż może to zwiększyć dawkę jadu
2. Miejsce użądlenia dokładnie umyć wodą z mydłem.
3. Przyłożyć zimny okład – zmniejszy obrzęk i spowolni rozprzestrzenianie się jadu.
Rada
Żądlące owady wybierają kolory ciemne, więc aby zmniejszyć ryzyko użądlenia, lepiej nosić ubrania o jasnych kolorach. Najlepiej unikać – silnych perfum, płynów po goleniu, innych wonnych preparatów.
materiał: GIS
Czytaj również
- Żniwa w pełni. Zachowajmy ostrożnosć przy zbiorach zbóż
- "Pierwszy dzienny opiekun w gminie". Finansowanie w dwóch filarach
- Wydłużenie ważności orzeczeń o niepełnosprawności. Nowelizacja ustawy
- Ostatni turnus. Młodzieżowe Drużyny Pożarnicze na obozie
- Bieżąca aktualizacja mapy. Za każdym punktem kryje się ludzka tragedia
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?
Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.
(czytaj więcej)Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?
Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.
(czytaj więcej)Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?
Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.
(czytaj więcej)Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Nakielanin, w dniu 03-08-2018 20:15:17 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!