Sukces uczniów SzDK. Nagrodzeni w wojewódzkim konkursie
fot. Szubiński Dom Kultury
W minioną sobotę 25 maja w Pałacu #w Ostromecku odbył się II Wojewódzki Konkurs Instrumentalny "Instrumental Arts" im. Andrzeja Szwalbego.
Miło nam poinformować, że Komisja nagrodziła dwóch uczniów z Szubińskiego Domu Kultury. Jakub Jaszak otrzymał wyróżnienie w kategorii 10-14 lat – instrumenty klawiszowe. Anna Tokarczyk zajęła III miejsce w kategorii 15-19 lat – instrumenty klawiszowe. Wszystkim naszym uczniom (3), którzy zakwalifikowali się do ścisłego finału serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów. Wyrazy uznania należą się również instruktorowi Szubińskiego Domu Kultury Rafałowi Świtniewskiemu za przygotowanie uczniów do konkursu. Jesteśmy z Was bardzo dumni!
Konkurs adresowany był do młodych instrumentalistów z województwa kujawsko-pomorskiego, którzy swoje talenty rozwijają w ośrodkach kultury, świetlicach, kołach zainteresowań, itp. Była to doskonała okazja dla młodych muzyków do zaprezentowania swoich umiejętności i zdobycia wartościowego doświadczenia na scenie.
Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszy, to przesłuchania w formie nagrań wideo, które uczestnicy przesłali organizatorom. Na ich podstawie Komisja konkursowa do II etapu zakwalifikowała 26 instrumentalistów, którzy swoje umiejętności prezentowali w minioną sobotę w przepięknej balowej sali Pałacu w Ostromecku.
W oczekiwaniu na werdykt jurorów uczestnicy i goście konkursu mogli zobaczyć unikatową, największą i najbogatszą kolekcję zabytkowych instrumentów w Polsce (obok Muzeum Historii Przemysłu w Opatówku czy Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina). Obecnie liczy ponad 50 fortepianów i instrumentów pokrewnych, które latami gromadził Andrzej Szwalbe.
Niespodzianką Konkursu był niezwykły występ jurorów Mai Wlazły (handpan) oraz Mikołaja Macioszka (fortepian), którzy swoją grą oczarowali publiczność.
Po tych pełnych emocji prezentacjach jury w składzie:
Przewodniczący dr Adam Skrętny - gitarzysta, prodziekan Wydziału Edukacji Muzycznej Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.
Maja Wlazły - perkusistka i muzykoterapeutka, absolwentka Akademii Muzycznej im. Feliksa Nowowiejskiego w Bydgoszczy oraz Akademii Muzycznej im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi.
Mikołaj Macioszek - pianista jazzowy, kompozytor. Akompaniator i wykładowca w Akademii Muzycznej im. Ignacego Jana Paderewskiego w Poznaniu.
Organizator konkursu: Młodzieżowy Dom Kultury nr 5 w Bydgoszczy
Patronat Honorowy nad konkursem objął: Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki, Prezydent Miasta Bydgoszczy Rafał Bruski oraz Kujawsko – Pomorski Kurator Oświaty Grażyna Dziedzic.
Partnerami konkursu są: Miasto Bydgoszcz bydgoszcz.pl, Bydgoski Rok Nato i JFTC, Fordońska Spółdzielnia Mieszkaniowa, Bydgoszcz Miasto Muzyki, Bydgoskie Granty Oświatowe
Partner honorowy: Wydział Edukacji Muzycznej UKW w Bydgoszczy
Projekt jest realizowany w ramach Bydgoskiego Grantu Oświatowego. Organizatorem konkursu jest Młodzieżowy Dom Kultury nr 5 w Bydgoszczy.
Autor projektu: Michał Maćkiewicz
Materiał: MDK5 Bydgoszcz/Szubiński Dom Kultury
Galeria
Czytaj również
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?
Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.
(czytaj więcej)Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?
Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.
(czytaj więcej)Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?
Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.
(czytaj więcej)Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!