Zakażenia pokarmowe w sezonie wakacyjnym. Jak się chronić?
fot. GIS
W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń #i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Zakażenia pokarmowe bardzo często towarzyszą też podróżom zagranicznym, zwłaszcza tym do krajów o niższych standardach higieniczno-sanitarnych .
W sezonie letnim najczęściej zdarzają się przypadki zatruć i zakażeń pokarmowych wywołanych bakteriami z rodzaju Salmonella, E. coli czy wirusami (np.norowirusy, WZW A).
Ryzyko zarażenia i objawy
Możesz zarazić się, jeśli będziesz mieć bezpośredni kontakt z osobą chorą, spożyjesz zanieczyszczoną przez chorego żywność/wodę lub będziesz mieć kontakt z przedmiotami użytku codziennego również zanieczyszczonymi przez osobę zakażoną.
Zakażeniu pokarmowemu towarzyszą objawy w postaci najczęściej kilkudniowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych:
- bóle brzucha,
- gorączka,
- biegunka,
- nudności,
- wymioty,
- brak apetytu,
- osłabienie,
- żółtaczka.
Zatrucie/zakażenie pokarmowe jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osłabionych inną chorobą, gdyż może mieć ciężki przebieg lub powodować szybkie odwodnienie organizmu..
Objawy zakażenia rozwijają się od 2 godzin do 7 dni (przy WZW A nawet do 4 tygodni) po spożyciu skażonej żywności lub wody.
Praca w branży spożywczej
Jeżeli planujesz podjąć pracę w branży spożywczej, nawet tę krótkoterminową, lub jeśli wykonujesz już pracę na stanowiskach związanych m.in. z wytwarzaniem, pakowaniem, dystrybucją lub przechowywaniem nieopakowanej żywności, a także przygotowaniem i wydawaniem posiłków, myciem naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność (osoby zatrudnione m.in. w: zakładach żywienia zbiorowego, zakładach hurtowych i detalicznych obrotu nieopakowaną żywnością, zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu):
- powinieneś posiadać aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych potwierdzające brak przeciwskazań do pracy z żywnością.
- podejmując pracę z żywnością, oczekuj od pracodawcy przeszkolenia stanowiskowego obejmującego m.in. zasad dobrej praktyki higienicznej oraz dobrej praktyki produkcyjnej.
- nie pracuj w kontakcie z żywnością, jeśli masz objawy chorobowe, w tym w szczególności mogące wskazywać na zakażenie pokarmowe. Zgłoś swój stan pracodawcy i udaj się do lekarza.
- w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych, staraj się mieć jak najmniejszy kontakt z innymi ludźmi, aby uniknąć dalszego rozprzestrzeniania się choroby.
Materiały:
Jak myć ręce? Instrukcja mycia rąk
Proste sposoby na mycie owoców i warzyw
Gorąco? Uważaj na swój posiłek!
Aktualizacja instrukcji w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych dla stacjonarnych obozów pod namiotami
Szczepienia - strona PZH
7 czerwca 2024 - Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Bezpieczeństwo żywności
Źródło: GIS
Czytaj również
- Pilotażowa edycja Kursu Walki w Mieście. Ćwiczyli obronę
- Jeden mural już gotowy. Czas na "Pola pszenicy z cyprysami"
- Zaplanowane działania Straży Miejskiej w Nakle. Akcja "Bezpieczne wakacje"
- Wspólne ćwiczenia przeciwkryzysowe. Współdziałanie służb
- Ruszyła certyfikacja w WOT. Sprawdzian dla żołnierzy
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Pilotażowa edycja Kursu Walki w Mieście. Ćwiczyli obronę
Z początkiem czerwca w Centrum Szkolenia #Wojsk Obrony Terytorialnej rozpoczęła się pilotażowa edycja Kursu Walki w Mieście. Szkolenie realizowane było zarówno na obiektach szkoleniowych w Grudziądzu jak i Toruniu, a w samym kursie udział wzięło kilkudziesięciu żołnierzy z różnych Brygad Obrony Terytorialnej z terenu całego kraju.
(czytaj więcej)Udajesz się autem w zagraniczną podróż? Co kraj, to inne przepisy
Każdy kraj to nieco inne przepisy, inne sposoby dokonywania opłat #za przejazd płatnymi odcinkami dróg, czy limity prędkości i mandaty za ich przekroczenie. W galerii prezentujemy te i wiele innych informacji dla kierowców udających się autem w zagraniczną podróż.
(czytaj więcej)Korzystaj ze słońca rozsądnie. O czym trzeba pamiętać?
Przyszło lato, więc chcemy jak najwięcej czasu spędzać# na świeżym powietrzu. Trzeba jednak pamiętać, że nadmiar promieniowania słonecznego może być dla nas szkodliwy. Pamiętaj o regularnym stosowaniu kremów z filtrem i unikaj przebywania na bezpośrednim słońcu.
(czytaj więcej)Wzmożone kontrole upraw roślin. Sprawdzane pod kątem obecności GMO
Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa od sześciu lat# wykonuje zadanie związane z kontrolą upraw GMO na podstawie zapisów ustawy o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych.
(czytaj więcej)
Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad
Ja, w dniu 23-06-2024 16:19:21 napisał:
odpowiedz
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!