Dziś mamy 29 czerwca 2024, sobota, imieniny obchodzą:

23 czerwca 2024

Zakażenia pokarmowe w sezonie wakacyjnym. Jak się chronić?

fot. GIS

fot. GIS

W miesiącach letnich wzrasta liczba zakażeń #i zatruć pokarmowych. Wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zakażenia pokarmowe bardzo często towarzyszą też podróżom zagranicznym, zwłaszcza tym  do krajów o niższych standardach higieniczno-sanitarnych .

W sezonie letnim najczęściej zdarzają się przypadki zatruć i zakażeń pokarmowych wywołanych bakteriami z rodzaju Salmonella, E. coli czy wirusami (np.norowirusy, WZW A).

Ryzyko zarażenia i objawy

Możesz zarazić się, jeśli będziesz mieć bezpośredni kontakt z osobą chorą, spożyjesz zanieczyszczoną przez chorego żywność/wodę lub będziesz mieć kontakt z przedmiotami użytku codziennego również zanieczyszczonymi przez osobę zakażoną.

Zakażeniu pokarmowemu towarzyszą objawy w postaci najczęściej kilkudniowych dolegliwości żołądkowo-jelitowych:

- bóle brzucha,

- gorączka,

- biegunka,

- nudności,

- wymioty,

- brak apetytu,

- osłabienie,

- żółtaczka.

Zatrucie/zakażenie pokarmowe jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osłabionych inną chorobą, gdyż może mieć ciężki przebieg lub powodować szybkie odwodnienie organizmu..

Objawy zakażenia rozwijają się od 2 godzin do 7 dni (przy WZW A nawet do 4 tygodni) po spożyciu skażonej żywności lub wody.

Praca w branży spożywczej

Jeżeli planujesz podjąć pracę w branży spożywczej, nawet tę krótkoterminową, lub jeśli wykonujesz już pracę na stanowiskach związanych m.in. z wytwarzaniem, pakowaniem, dystrybucją lub przechowywaniem nieopakowanej żywności, a także przygotowaniem i wydawaniem posiłków, myciem naczyń i pojemników przeznaczonych na żywność (osoby zatrudnione m.in. w: zakładach żywienia zbiorowego, zakładach hurtowych i detalicznych obrotu nieopakowaną żywnością, zakładach produkujących lub wprowadzających żywność do obrotu):

  • powinieneś posiadać aktualne orzeczenie lekarskie dla celów sanitarno-epidemiologicznych potwierdzające brak przeciwskazań do pracy z żywnością.
  • podejmując pracę z żywnością, oczekuj od pracodawcy przeszkolenia stanowiskowego obejmującego m.in. zasad dobrej praktyki higienicznej oraz dobrej praktyki produkcyjnej.
  • nie pracuj w kontakcie z żywnością, jeśli masz objawy chorobowe, w tym w szczególności mogące wskazywać na zakażenie pokarmowe. Zgłoś swój stan pracodawcy i udaj się do lekarza.
  • w przypadku wystąpienia niepokojących objawów chorobowych, staraj się mieć jak najmniejszy kontakt z innymi ludźmi, aby uniknąć dalszego rozprzestrzeniania się choroby.

Materiały:

Jak myć ręce? Instrukcja mycia rąk
Proste sposoby na mycie owoców i warzyw
Gorąco? Uważaj na swój posiłek!
Aktualizacja instrukcji w sprawie wymagań higieniczno-sanitarnych dla stacjonarnych obozów pod namiotami
Szczepienia - strona PZH
7 czerwca 2024 - Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Bezpieczeństwo żywności

Źródło: GIS

Oceń artykuł: 1 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    Ja, w dniu 23-06-2024 16:19:21 napisał:

    Żeby nie być chorym nie kupować produktów podejrzanego pochodzenia .

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Ochrona środowiska dla firm
od 50PLN
Zdjęcia do dokumentów
35,00 złPLN
Fotoobraz na płótnie 50x70
121,00 zł PLN
Szkolenie okresowe dla pracodawców i osób kierujących pracownikami
189PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Balustrady Bramy Ogrodzenia
0

Pilotażowa edycja Kursu Walki w Mieście. Ćwiczyli obronę

Z początkiem czerwca w Centrum Szkolenia #Wojsk Obrony Terytorialnej rozpoczęła się pilotażowa edycja Kursu Walki w Mieście. Szkolenie realizowane było zarówno na obiektach szkoleniowych w Grudziądzu jak i Toruniu, a w samym kursie udział wzięło kilkudziesięciu żołnierzy z różnych Brygad Obrony Terytorialnej z terenu całego kraju.

(czytaj więcej)
0

Udajesz się autem w zagraniczną podróż? Co kraj, to inne przepisy

Każdy kraj to nieco inne przepisy, inne sposoby dokonywania opłat #za przejazd płatnymi odcinkami dróg, czy limity prędkości i mandaty za ich przekroczenie. W galerii prezentujemy te i wiele innych informacji dla kierowców udających się autem w zagraniczną podróż.

(czytaj więcej)
0

Korzystaj ze słońca rozsądnie. O czym trzeba pamiętać?

Przyszło lato, więc chcemy jak najwięcej czasu spędzać# na świeżym powietrzu. Trzeba jednak pamiętać, że nadmiar promieniowania słonecznego może być dla nas szkodliwy. Pamiętaj o regularnym stosowaniu kremów z filtrem i unikaj przebywania na bezpośrednim słońcu.

(czytaj więcej)
0

Wzmożone kontrole upraw roślin. Sprawdzane pod kątem obecności GMO

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa od sześciu lat# wykonuje zadanie związane z kontrolą upraw GMO na podstawie zapisów ustawy o mikroorganizmach i organizmach genetycznie zmodyfikowanych.

(czytaj więcej)