Przygotowania do dożynek. Panie skrupulatnie zbierają plony
fot. KGW Anieliny
Intensywnie przygotowujemy się do tegorocznych# dożynek.
W polu, gdzie rośnie dorodne zboże, nasze panie skrupulatnie zbierają plony. Praca na świeżym powietrzu, w otoczeniu pięknych, złocistych łanów, to nie tylko obowiązek, ale również tradycja i pasja, którą kultywujemy od lat. Zebrane snopy zboża suszymy w stodole, gdzie są starannie układane i wiązane. Dożynki to dla nas czas podziękowań za zbiory i świętowania wspólnych osiągnięć.
Materiał: Sylwia Frąckowiak / KGW Anieliny
Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Galeria
Czytaj również
- Pątnicy już w drodze. Na trasie pielgrzymów odwiedzać będzie biskup
- Pogoda sprzyja wypoczynkowi nad wodą. Tłumy na plaży w Wąsoszu
- Pielgrzymi w gminie Kcynia. Z Górki Klasztornej na Jasną Górę
- Pierwszy dzień pielgrzymowania. Ze śpiewem na ustach na Jasną Górę
- Wojewódzki program ochrony zabytków. Lista przyznanych dotacji
Kontrola importowanego materiału siewnego. Co jest sprawdzane?
Materiał siewny roślin pochodzący z państw trzecich #może być sprowadzony i dopuszczony do obrotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli został wyprodukowany i oceniony zgodnie z systemem inspekcji polowych Unii Europejskiej oraz spełnia wymagania zdrowia roślin. Równoważność systemu produkcji i oceny jest analizowana przez Komisję Europejską i stwierdzana we właściwym wspólnotowym akcie prawnym.
(czytaj więcej)Ogórki kiszone na zdrowie. Jakie znaczenie mają dla naszego organizmu?
Sezon ogórkowy w pełni. To najlepszy czas na przygotowanie# kiszonek na zimę. Ogórki kiszone to nie tylko pyszny dodatek do posiłków, ale także prawdziwy superfoods - probiotyki dla jelit, witaminy i #minerały, niska kaloryczność i antyoksydanty.
(czytaj więcej)Zamykanie kąpielisk z powodu sinic. Dlaczego są dla nas niebezpieczne?
Przyczyny występowania i zagrożenia wynikające z obecności #potencjalnie toksycznych cyjanobakterii (sinic) w wodzie.
(czytaj więcej)Kontrola jakości mięsa, wędlin i serów. Zakwestionowano blisko 50 % towarów
Przeprowadzone przez IJHARS kontrole mięsa, wędlin i serów #sprzedawanych bez opakowania wykazały, że błędy najczęściej dotyczą oznakowania, zakwestionowano aż 46,6% towarów.
(czytaj więcej)