Dziś mamy 6 października 2024, niedziela, imieniny obchodzą:

03 października 2024

Kontrole w zakładach obrotu żywnością. Podsumowanie działań

fot. GIS

fot. GIS

W czasie, kiedy na terenie całego kraju obrót świeżymi warzywami i owocami# był bardzo intensywny (od 16 maja do 31 sierpnia 2024 r. ), organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadziły szczegółowe kontrole tych produktów, ukierunkowane głównie na owoce i warzywa pochodzące z importu.

Kontrole podejmowano we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Inspektoratem Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Co kontrolowała inspekcja sanitarna

Kontrole objęły przede wszystkim identyfikowalność, oznakowanie produktu oraz ocenę dokumentacji towarzyszącej. Pracownicy inspekcji sanitarnej pobierali także próbki żywności do badań laboratoryjnych oraz sprawdzali warunki higieniczne sprzedaży warzyw i owoców.

W okresie od maja do końca sierpnia:

  • przeprowadzono 1513 kontroli sanitarnych,
  • skontrolowano 1492 punkty sprzedaży hurtowej owoców i warzyw, w tym 974 hurtownie i magazyny,
  • pobrano 567 próbek warzyw i owoców do badań laboratoryjnych, głównie w kierunku pozostałości pestycydów oraz m.in. metali szkodliwych dla zdrowia czy zanieczyszczenia azotanami.

Zdyskwalifikowano 8 próbek warzyw i owoców (ok. 1,4 % pobranych) z uwagi na przekroczenie dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydów (NDP).

Wyniki kontroli

W 137 obiektach odnotowano naruszenia przepisów prawa żywnościowego, w 10 przypadkach uchybienia te dotyczyły niewłaściwego lub braku oznakowania w zakresie kraju pochodzenia sprzedawanych luzem warzyw i owoców.

Stwierdzono przypadki braku dokumentów umożliwiających identyfikację dostawców sprzedawanych owoców i warzyw.

Potwierdzono także przypadki nieprawidłowych warunków higienicznych, jakie są wymagane przy wprowadzaniu do obrotu żywności, w szczególności:

  • brak bieżącej czystości i porządku,
  • niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń, urządzeń i wyposażenia,
  • nieprawidłowe przechowywanie środków spożywczych,
  • brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP i GMP i na zasadzie systemu HACCP,
  • brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,
  • prowadzenie działalności bez zatwierdzenia lub wpisu do rejestrów zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

W przypadku stwierdzenia ww. nieprawidłowości podejmowane były działania egzekwujące usunięcie naruszeń, m.in. pracownicy inspekcji wydawali polecenia pokontrolne, nakładali grzywny lub wszczynali postępowania administracyjne w celu wydania decyzji nakazującej podjęcie działań niezbędnych do zapewnienia zgodności z przepisami prawa żywnościowego lub nałożenia kary pieniężnej.

Pracownicy inspekcji nie zgłaszali problemów we współpracy z przedstawicielami kontrolowanych obiektów.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Oceń artykuł: 1 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (2) Zgłoś naruszenie zasad

    • 1 (1)

    Ja, w dniu 03-10-2024 18:29:09 napisał:

    Proszę przeprowadzić kontrolę w marketach warzywa cytryny pleśń na pleśni tu kontroli nie widać sanepidu .

    odpowiedz

    • 0 (0)

    Mm, w dniu 04-10-2024 12:19:38 napisał:

    Masz racje w Występie w Dino niech też kontrole zrobią szczególnie nabiał i owoce nikt tego niekontroluje

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Konstrukcje stalowe
Korzystanie ze środowiska
500PLN
Budowa magazynów
Szkolenie z Ochrony Przeciwpożarowej
79PLN
Szkolenie z zakresu ochrony danych osobowych
79PLN
Aparat dla dzieci
99,00 złPLN
Sprawozdanie o wytwarzanych odpadach
500PLN
0

Dojedź bezpiecznie do wyznaczonego celu. Skorzystaj z modułu pogodowego

Coraz więcej mglistych dni, opady deszczu i niższa temperatura #– to pierwsze oznaki jesieni, które już możemy zauważyć w pogodzie. Czym charakteryzuje się ta pora roku? Zmienną aurą, która bezpośrednio wpływa na prowadzenie pojazdu. Dlatego warto odpowiednio zaplanować podróż, by bezpiecznie dojechać do wyznaczonego celu.

(czytaj więcej)
0

Jak utworzyć azyl dla zwierząt? Można składać wnioski

Azyle dla zwierząt to miejsca przeznaczone do przetrzymywania# zwierząt, które należą do: gatunków obcych, gatunków chronionych CITES, gatunków niebezpiecznych dla życia i zdrowia ludzi i gatunków objętych ochroną gatunkową, które są niezdolne do życia w środowisku przyrodniczym.

(czytaj więcej)
0

Masz wątpliwości co do zebranych grzybów? Skorzystaj z bezpłatnych porad

Wszystkim Grzybiarzom, życzymy udanych zbiorów#. My polecamy tereny Nadleśnictwo Bydgoszcz, Lasy Państwowe.

(czytaj więcej)
0

Co pyli w październiku? Alergicy muszą być czujni także jesienią

Choć wiele osób kojarzy pylenie głównie z wiosną, jesień również może# przynosić trudności alergikom.

(czytaj więcej)