Wielkanocne warsztaty. Dzieci poznały tradycje i zwyczaje na Krajnie

fot. pow.
W czwartkowe popołudnie Filia Biblioteczna oraz #WDK w Paterku zorganizowały wiosenne warsztaty wielkanocne dla dzieci.
Spotkanie rozpoczęto od przeczytania opowieści o zającu Feliksie, który został wynagrodzony za swoją czujność. Następnie dzieci poznały tradycje i zwyczaje wielkanocne na Krajnie. Między innymi dowiedziały się po co nosimy gałązki palmowe do kościoła oraz dlaczego Poniedziałek Wielkanocny jest nazwany Lanym Poniedziałkiem. W quizie – „Symbolika koszyka wielkanocnego”, uczestnicy mieli okazję sprawdzić swoją wiedzę i powiedzieć co oznacza jajko, palma, chleb czy sól. Każdy mógł również opowiedzieć co wkłada do swojego koszyka. W drugiej części zajęć przeprowadzono warsztaty plastyczne. Dzieci wykazały się dużymi zdolnościami i kreatywnością. Powstały piękne kolorowe palmy z kurczakiem. Następnie wykonano kolorową zawieszkę wielkanocną. Na zakończenie wszyscy uczestnicy zostali obdarowani słodkościami.
Materiał: Katarzyna Hass PiMBP w Nakle nad Notecią – Filia w Paterku
Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.
Czytaj również
Wielka Niedziela. Radość ze zmartwychwstania Chrystusa

Niedziela Zmartwychwstania jest najważniejszym wydarzeniem w kalendarzu Kościoła katolickiego, gdyż stanowi o istocie chrześcijaństwa.
(czytaj więcej)Tradycja Pałuckich Palm Wielkanocnych. Symbol, który buduje wspólnotę

W regionie Pałuk, na pograniczu Wielkopolski i Kujaw, tradycja wykonywania# palm wielkanocnych nie jest tylko rytuałem związanym z Niedzielą Palmową. To żywe dziedzictwo, przekazywane z pokolenia na pokolenie, będące symbolem zakorzenienia w kulturze, duchowości i wspólnocie. W Kcyni ta tradycja żyje dzięki zaangażowaniu mieszkańców oraz pracy pasjonatów, takich jak Maria Kordyś – instruktorka Gminnego Centrum Kultury i Biblioteki, która od ponad 35 lat czuwa nad jej kontynuacją.
(czytaj więcej)Wielkanocne smaki z KGW. Tradycja na talerzu

W Święta Wielkanocne#, w wielu domach w regionie zaczyna pachnieć babką drożdżową, żurkiem z białą kiełbasą i świeżo pieczonym mazurkiem. A jeśli ktoś szuka prawdziwych smaków i inspiracji na świąteczny stół, wystarczy zajrzeć do Kół Gospodyń Wiejskich – takich jak to w Starym Jarużynie. Przewodnicząca Koła, pani Stanisława Rygielska, z dumą opowiada o przygotowaniach i tradycjach, które od pokoleń towarzyszą tym wyjątkowym świętom.
(czytaj więcej)Śniadanie wielkanocne. Świętowanie pierwszego dnia Wielkiej Nocy

Domowe świętowanie dawniej, ale również i współcześnie#, zaczyna się od śniadania w gronie najbliższej rodziny. Jest ono wyrażeniem radości z powodu pustego grobu i Zmartwychwstania. Ta rytualna uczta jednoczy żywych i umarłych i ma wymiar ceremonialny.
(czytaj więcej)