Dziś mamy 25 września 2020, piątek, imieniny obchodzą:

10 czerwca 2020

W przedszkolu dzieje się. Dzieci malowały domki dla owadów

fot. Anna Duda-Nowicka

fot. Anna Duda-Nowicka

W dniu dzisiejszym dzieci uczęszczające do przedszkola wzięły udział w warsztatach #plastycznych w ramach projektu Stowarzyszenia Marzenie pt. „Pszczółka Maja –pielęgnowanie lokalnego dziedzictwa kulinarnego” dofinansowanego w ramach konkursu nr 2/2020 z budżetu Gminy Kcynia.

W ramach warsztatów, pod okiem plastyka pana Jacka Gackiego, z zachowaniem zasad reżimu sanitarnego, dzieci malowały domki dla owadów. W podziale na dwie grupy powstawały domki dla motyli, biedronek, pszczółek. Podczas zajęć mówiono m.in. o potrzebie ochrony naszych małych przyjaciół.  Dzieci zabiorą ze sobą prace do domów, a zadaniem rodziców będzie zawiesić domki na drzewku tak, by stanowiły schronienie dla owadów. W tym miejscu kierujemy prośbę do rodziców, by wykonali fotografię takiego umieszczonego na drzewku domku i załączyli je w formie zdjęcia w komentarzu pod informacją o warsztatach na profilu przedszkola na FB.

Materiał: Anna Duda-Nowicka Stowarzyszenie Marzenie

Autorka nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 5 2

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)