Dziś mamy 19 marca 2024, wtorek, imieniny obchodzą:

20 września 2021

Święto Ziemniaka w Matyldzinie. Impreza wróciła po pandemicznej przerwie

fot. Joanna Murawiec - UMiG Mrocza

fot. Joanna Murawiec - UMiG Mrocza

18 września 2021 r., po przerwie spowodowanej pandemią# koronawirusa, po raz kolejny w Matyldzinie miały miejsce obchody Święta Ziemniaka.

Gości przywitali: Przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Mroczy – Renata Bolka oraz Sołtys Matyldzina – Marek Maciejewski. Wśród zaproszonych gości znaleźli się między innymi: Starosta Nakielski – Tadeusz Sobol, Przewodniczący Rady Miejskiej w Mroczy – Jarosław Odrobiński, Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Mrocza – Waldemar Chudzik, Sekretarz Miasta i Gminy Mrocza – Renata Jesionowska – Zawieja, Radny Rady Miejskiej w Mroczy – Tomasz Tarnolicki, Stanisław Rakowski – Kierownik Powiatowego Oddziału KPODR Minikowo w Sępólnie Kraj., Wioletta Kochańska – Przedstawiciel Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Nakle n. Not., Marek Pacholski – Zastępca Dyrektora Zarządu Dróg Powiatowych w Nakle n. Not., Agata Minda – Dyrektor Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Olszewce, Sołtys Sołectwa Drzewianowo – Janusz Świętoń, panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Mrocza i zaprzyjaźnionych okolicznych miejscowości oraz mieszkańcy Matyldzina. Na Święto Ziemniaka przyjechali także motocykliści z Klubu „Mroteckie Anioły”. Dzieci były zainteresowane stoiskiem przygotowanym przez LGD Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”.

Na początku głos zabrał Stanisław Rakowski - Kierownik Powiatowego Oddziału KPODR Minikowo w Sępólnie Kraj., który za pomocą wiersza przybliżył uczestnikom uniwersalne znaczenie ziemniaka. Sołtys Matyldzina przedstawił kilka ciekawostek na temat rośliny przeprowadzając krótki konkurs z pytaniami. Następnie głos zabrał Starosta Nakielski – Tadeusz Sobol oraz Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Mrocza – Waldemar Chudzik z Sekretarz Miasta i Gminy Mrocza – Renatą Jesionowską – Zawieja.

Po części oficjalnej panie z Koła Gospodyń Wiejskich podały potrawy, których zasadniczym składnikiem były ziemniaki, m.in. kluski, ziemniaki z parownika, frytki czy placki ziemniaczane.

Materiał: Ewelina Musiał - UMiG Mrocza

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 4 1

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Jak prawidłowo stosować antybiotyki? Nie przerywaj kuracji

Czy wiesz, jak prawidłowo stosować antybiotyki? Zapobieganie infekcjom i odpowiednie ich# leczenie pomogą zachować skuteczność leków i zapobiegać antybiotykoodporności.

(czytaj więcej)
0

Ćwiczenia policjantów i straży granicznej. Wspólne działania

Policjanci, wspólnie ze strażą graniczną, wzięli udział# w ćwiczeniach na terenie Portu Lotniczego w Bydgoszczy. Miały one na celu sprawdzenie i utrwalenie działań służb w odpowiedzi na realne zagrożenia, które mogą wystąpić podczas codziennej działalności lotniska.

(czytaj więcej)
0

Terytorialsi na kolejnym szkoleniu. Kurs SERE był bardzo wymagający

Ucieczka, unikanie przeciwnika, przetrwanie w terenie to tylko niektóre #zagadnienia kursu SERE poziomu B, który w minionym tygodniu zrealizowało Centrum Szkolenia Wojsk Obrony Terytorialnej w Toruniu. W 5-dniowym kursie udział wzięło kilkunastu Terytorialsów z całego kraju, a zajęcia realizowane były m.in. na terenie borów Tucholskich.

(czytaj więcej)
0

Co nam mówi kod kreskowy? Czy prefiks 590 = Polska?

Kto odpowiada za kody kreskowe#? GS1 to międzynarodowa organizacja zajmująca się zarządzaniem systemem znakowania produktów kodami kreskowymi.

(czytaj więcej)