Dziś mamy 25 października 2021, poniedziałek, imieniny obchodzą:

20 września 2021

Święto Ziemniaka w Matyldzinie. Impreza wróciła po pandemicznej przerwie

fot. Joanna Murawiec - UMiG Mrocza

fot. Joanna Murawiec - UMiG Mrocza

18 września 2021 r., po przerwie spowodowanej pandemią# koronawirusa, po raz kolejny w Matyldzinie miały miejsce obchody Święta Ziemniaka.

Gości przywitali: Przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Mroczy – Renata Bolka oraz Sołtys Matyldzina – Marek Maciejewski. Wśród zaproszonych gości znaleźli się między innymi: Starosta Nakielski – Tadeusz Sobol, Przewodniczący Rady Miejskiej w Mroczy – Jarosław Odrobiński, Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Mrocza – Waldemar Chudzik, Sekretarz Miasta i Gminy Mrocza – Renata Jesionowska – Zawieja, Radny Rady Miejskiej w Mroczy – Tomasz Tarnolicki, Stanisław Rakowski – Kierownik Powiatowego Oddziału KPODR Minikowo w Sępólnie Kraj., Wioletta Kochańska – Przedstawiciel Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego w Nakle n. Not., Marek Pacholski – Zastępca Dyrektora Zarządu Dróg Powiatowych w Nakle n. Not., Agata Minda – Dyrektor Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Olszewce, Sołtys Sołectwa Drzewianowo – Janusz Świętoń, panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Mrocza i zaprzyjaźnionych okolicznych miejscowości oraz mieszkańcy Matyldzina. Na Święto Ziemniaka przyjechali także motocykliści z Klubu „Mroteckie Anioły”. Dzieci były zainteresowane stoiskiem przygotowanym przez LGD Stowarzyszenie „Partnerstwo dla Krajny i Pałuk”.

Na początku głos zabrał Stanisław Rakowski - Kierownik Powiatowego Oddziału KPODR Minikowo w Sępólnie Kraj., który za pomocą wiersza przybliżył uczestnikom uniwersalne znaczenie ziemniaka. Sołtys Matyldzina przedstawił kilka ciekawostek na temat rośliny przeprowadzając krótki konkurs z pytaniami. Następnie głos zabrał Starosta Nakielski – Tadeusz Sobol oraz Zastępca Burmistrza Miasta i Gminy Mrocza – Waldemar Chudzik z Sekretarz Miasta i Gminy Mrocza – Renatą Jesionowską – Zawieja.

Po części oficjalnej panie z Koła Gospodyń Wiejskich podały potrawy, których zasadniczym składnikiem były ziemniaki, m.in. kluski, ziemniaki z parownika, frytki czy placki ziemniaczane.

Materiał: Ewelina Musiał - UMiG Mrocza

Autor nie wyraża zgody na komentowanie artykułu.

Oceń artykuł: 3 0

Czytaj również

udostępnij na FB
0

Gęsina na talerzu. Narodowe Święto Niepodległości

Listopad nieodłącznie wiąże się z dumnym celebrowaniem# Narodowego Święta Niepodległości. W naszym województwie udało się zbudować tradycję oficjalnych obchodów w połączeniu z rodzinnymi spotkaniami przy stole i serwowaną na nich gęsiną jako głównym daniem. Rozpoczynamy kampanię ,,Kujawsko-pomorska gęsina na świętego Marcina”.

(czytaj więcej)
0

Co siódmy młody Polak może być uzależniony od uczenia się

Co siódmy młody Polak może być uzależniony od uczenia się – wynika z# badań psychologa dra Pawła Atroszko. Stosunkowo bardziej narażone są kobiety. Problem dotyka też dzieci, które "znajdują się pod ogromną presją nieustannej nauki pod testy i niepopełniania błędów".

(czytaj więcej)
0

Umowa na wesele. Na te szczegóły musisz zwrócić uwagę

Jak wynika z danych BIQdata.pl, w 2020 r. zawarto w# Polsce 145 tys. Małżeństw. To o 20% mniej niż rok wcześniej. Wiele Par Młodych przełożyło wesele w związku z sytuacją pandemiczną. W jej efekcie zmienił się także sposób planowania wesel - z długoterminowego na krótkoterminowy, ograniczający się do 2-4 miesięcy. Nadal jednak organizacja wesela to zwykle spore przedsięwzięcie, w które zaangażowanych jest wiele podmiotów. By się w tym wszystkim nie pogubić, warto spisywać umowy. Na co zwrócić uwagę? Podpowiadamy.

(czytaj więcej)
0

Psychiatrzy są zaniepokojeni kondycją Polaków. Wpływ na to miała pandemia?

W tegoroczną jesień wchodzimy z# kiepskim samopoczuciem. Psychiatrzy podkreślają, że coraz więcej osób zwraca się do nich po pomoc - przychodzą ze stanami lękowymi, zaburzeniami depresyjnymi i szeregiem powikłań psychiatryczno-neurologicznych po przebyciu COVID-u.

(czytaj więcej)