Dziś mamy 25 września 2020, piątek, imieniny obchodzą:

07 sierpnia 2020

Prace konserwatoryjne w "Krzywoustym". Pełne odrestaurowanie auli

fot. SL

fot. SL

Z początkiem lipca 2020 roku zespół konserwatorów wrócił do# auli I Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Krzywoustego w Nakle nad Notecią.

Tegoroczne prace mają charakter finalny – efektem prac będzie pełne odrestaurowanie auli. Warto podkreślić, że początek zmagań konserwatorskich miał miejsce w 2010 roku kiedy przeprowadzono specjalistyczną ekspertyza, która potwierdził istnienie polichromii ściennych w budynku szkoły. Przez kolejne lata ekipy konserwatorów wydobywały stare polichromie znajdujące się na suficie i obelkowaniu auli oraz w westybulu. W etapach wstępnych prowadzono konserwację techniczną polegającą na zdjęciu wszystkich przemalowań i odkryciu pierwotnych przemalowań. Etapem finalnym jest konserwacja artystyczna.
Prace w kolejnych sezonach była możliwe dzięki wsparciu uzyskanemu z Urzędu Marszałkowskiemu w Toruniu oraz środkom Starostwa Powiatowego w Nakle nad Notecią. Tegoroczne wsparcie z Urzędu marszałkowskiego wynosi 25 tys. zł, Starostwo zapewniło pozostałą kwotę. Zabezpieczone środki pozwolą zakończyć konserwację auli i westybulu. Efekt prac stanowi duży wkład w utrzymanie i dbałość w stan obiektów zabytkowych na terenie Nakła nad Notecią. Od 1997 roku budynek I Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Krzywoustego ma status zabytku.

Wszystkim, którzy przez ostanie 10 lat wspomagali proces odrestaurowywania budynku szkoły składamy serdeczne podziękowania.

Materiał: Paweł Darul - Dyrektor I LO im. Bolesława Krzywoustego w Nakle nad Notecią

Oceń artykuł: 4 1

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Sypialnia w ciemnym, orzechowym kolorze
Meble kuchenne
Jadalnia / pokój dzienny
Budowa stanu surowego
Sprawdzanie świateł
GratisPLN
Skup i sprzedaż części
Szafy przesuwne
Siłownia
0

Światowy Dzień bez Samochodu. Zamiast auta wybierz rower!

W dniu dzisiejszym obchodzimy Światowy# Dzień bez Samochodu. Jest to idealny czas, aby do pracy zamiast samochodem pojechać rowerem albo autobusem.

(czytaj więcej)
0

Zrób to warzywnie! Tradycyjne dania w roślinnej odsłonie

Idealny przepis na poradzenie sobie z nudą w kuchni sprowadza się do jednego słowa: #warzywa! Mimo że plony z pól i grządek mogą wydawać się mało spektakularnym elementem dań, potrafią nieźle namieszać – zwłaszcza w tradycyjnych i znanych na wylot recepturach. Gulasz, gołąbki, spaghetti, pulpety czy curry mogą smakować wyśmienicie w warzywnej wersji bez mięsa. Zapraszamy do zielonej rewolucji w kuchniach!

(czytaj więcej)
0

Zdrowa dieta na urlopie? To proste! Wystarczy pamiętać o kilku zasadach

Wyjazdy wakacyjne rządzą się swoimi prawami, a miejsca, które odwiedzamy kuszą #rozmaitymi aromatami i smakami. Jak cieszyć się wypoczynkiem bez wyrzutów sumienia i wpływu na figurę? Swoimi radami na wakacje bez wyrzeczeń dzieli się Gaja Kuroń, ekspertka dietetyczna w Kuroniowie Diety.

(czytaj więcej)
0

Sezon na grzyby w pełni. Poznajcie przepisy z tymi smakołykami

Początek jesieni nie musi oznaczać pożegnania z lokalnymi specjałami i sezonowymi #przysmakami. To pora idealna dla wszystkich miłośników grzybów. Zamiast zerkać w stronę warzywnych grządek, warto skupić się na darach prosto z lasu. Kurki, borowiki, podgrzybki, kanie, rydze, maślaki… Kulinarna wyobraźnia zaczyna pracować na najwyższych obrotach! Zastanawiacie się, jak wykorzystać te aromatyczne i pełne smaku skarby? Skorzystajcie z porad szefa kuchni Knorr i pozwólcie sobie na niezrównaną grzybową ucztę.

(czytaj więcej)