Pomysł na lekką przekąskę. Sakiewki z szynką, gruszką i serem feta
fot. pow.
Po długiej zimie czas odstawić kaloryczne posiłki i zastąpić je lekkimi,# pożywnymi przekąskami Nie potrzebujesz wiele – wystarczą odpowiednie produkty, odrobina fantazji i ciekawy przepis. Zainspiruj się naszą propozycją na pyszne sakiewki z szynką Dębową i gruszką, faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi.
Wiosną warto zmienić jadłospis i wprowadzić do niego więcej warzyw i owoców, które urozmaicą codzienną dietę. Możesz poeksperymentować w kuchni i sprawić, aby na Twoim talerzu zrobiło się bardziej kolorowo i różnorodnie. Jeśli lubisz wyraziste smaki to połączenie delikatnej szynki z gruszką i serem feta z kawałkami orzechów włoskich na pewno przypadnie Ci do gustu. Pamiętaj, że potrawy powinny być nie tylko smaczne, ale także pięknie się prezentować, ponieważ jak głosi znane powiedzenie – najpierw jemy oczami. – Aby przekąska miała wyjątkowy smak, musimy starannie wyselekcjonować wszystkie dodatki. Warto wybrać dobrej jakości szynkę, np. Dębową ZM Pekpol, która jest wyjątkowo soczysta i krucha. Takie mini danie sprawdzi się o każdej porze dnia i zaspokoi niewielki głód – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Sakiewki z szynki Dębowej ZM Pekpol z gruszką faszerowaną serem feta i orzechami włoskimi
Składniki:
szynka Dębowa ZM Pekpol
3 gruszki
1 opakowanie serka feta
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
rukola do ozdoby
sól i pieprz
Przygotowanie:
Z szynki wykroić plastry o grubości maksymalnie 0,5 cm. Gruszki obrać i wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na połówki. Ser feta wymieszać z orzechami i rozmarynem. Nadziać gruszki serem. Szynkę zawinąć wokół gruszek i spiąć wykałaczkami. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 15-20 minut. Po wyjęciu udekorować rukolą. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Materiał: Anna Rogoźnicka
Czytaj również
- Jak gotować wiosną, aby schudnąć zdrowo? Zrzuć zbędne kilogramy
- Można je gotować, smażyć lub zapiekać. Rusza sezon na szparagi
- Odpoczynek na łonie natury. Co warto zabrać ze sobą na piknik?
- Regionalne produkty tradycyjne. Warto wypróbować w święta
- Wielkanocne specjały dawniej i dziś. Łączymy tradycję z nowoczesnością
Dodaj komentarz
LOKALNY HIT
Kolejna wędrówka wzdłuż rzeki Noteć. Trasa nie będzie trudna
Zapraszam na wędrówkę z cyklu# "Po bezdrożach".
(czytaj więcej)Rocznica powstania w gettcie warszawskim. Heroiczna walka
Dzisiaj, 19 kwietnia przypada# 81. rocznica powstania w getcie warszawskim.
(czytaj więcej)Zmień swoje dotychczasowe nawyki. Serce kocha sport
Systematyczna aktywność fizyczna jest podstawą# zdrowego stylu życia. Małymi krokami spróbuj zmienić swoje dotychczasowe nawyki.
(czytaj więcej)Kwiecień plecień. Poranne opady śniegu zaskoczyły mieszkańców
W kcyńskiej gminie dziś rano #padał śnieg z deszczem i to dość intensywnie. Za oknem przez kilkanaście minut panowała iście zimowa aura.
(czytaj więcej)
Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad
Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.
Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!