Dziś mamy 29 marca 2024, piątek, imieniny obchodzą:

02 listopada 2020

Polacy nierzadko wyrzucają jedzenie. Co zrobić, aby nie marnować chleba?

fot. pixabay

fot. pixabay

Blisko połowa Polaków (42 proc.) przyznaje się, że wyrzuca żywność do śmieci – tak wynika z #badania przeprowadzonego przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Produktem, który najczęściej ląduje w koszu jest pieczywo (23,7%). Aż co 10 badany jako powód marnowania jedzenia wskazał brak pomysłu na to, jak zagospodarować w kuchni dany produkt. Podpowiadamy co zrobić, aby nie marnować żywności – zwłaszcza chleba.

Tuż za chlebem najczęściej wyrzucanymi artykułami spożywczymi są wędliny (12,8%) oraz świeże owoce (12,6%). Dlaczego marnujemy tyle jedzenia? Najczęstszy powód to zepsucie się żywności, ten czynnik wskazało 65,2% badanych, na kolejnym miejscu jest przegapienie terminu ważności (42%) oraz przygotowanie większej ilości jedzenia, niż udało się zjeść (26,5%).

Kluczem do zmniejszenia ilości wyrzucanej żywności są przemyślane zakupy, ponieważ aż ¾ Polaków (72,7%) kupuje żywność spontanicznie. Równie ważne jest także odpowiednie przechowywanie – tak, aby jedzenie się nie psuło - dotyczy to również chleba. Jak więc przechowywać pieczywo, żeby jak najdłużej zachowało świeżość?

Co służy pieczywu?

Woreczki lub torebki foliowe są niezbędne, jeśli kupujemy chleb w piekarni lub sklepie i nie mamy ze sobą żadnego innego opakowania. Natomiast już w domu, warto przełożyć wypieki do materiałowego woreczka, na przykład z lnu lub do chlebaka, najlepiej z drewna lub metalu. - Przechowywanie chleba w folii mimo tego, że chroni przed przenikaniem pieczywa innymi zapachami, może spowodować zbieranie się wilgoci i nie zapewnia właściwego obiegu powietrza. Nie rekomenduje się również wkładania chleba do lodówki. Zbyt niska temperatura może spowodować utratę wody w chlebie, a w konsekwencji zmniejszyć  walory smakowe. Aby wydłużyć świeżość pieczywa, należy je przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu – tłumaczy Katarzyna Piotrowska, dietetyk współpracująca z piekarnią Asprod.

Decyzje jakie podejmujemy podczas zakupów również mogą pomóc ograniczyć marnowanie żywności. Przede wszystkim kupujmy tyle chleba, ile potrzebujemy. To, jak długo kupiony przez nas chleb będzie świeży, zależy w dużej mierze od składników, z jakich został wykonany. – Kupujmy sprawdzone pieczywo z piekarni, które stawiają na jakość i tradycyjne metody wypieku. Chleb wysokiej jakości, przygotowany przy użyciu naturalnych składników, dłużej zachowa świeżość. Wtedy nie ma potrzeby dodawania innych substancji niż te, które powinny znajdować się w chlebie. Na przykład prawdziwy chleb na zakwasie nie potrzebuje żadnych substancji konserwujących, żeby dłużej zachować świeżość, ponieważ taką rolę z samej swojej natury, spełnia właśnie zakwas. Dodatkowo należy pamiętać, że z reguły pieczywo przygotowywane na bazie mąki żytniej lub razowej swe walory smakowe zachowuje dłużej niż pieczywo z białej mąki pszennej – mówi Agnieszka Dominiak, dyrektor sklepów piekarni Asprod.

Co zrobić z  pieczywem, które nam zostało?

Kiedy chleb już nie jest „pierwszej świeżości”, ale wciąż nadaje się do spożycia, postarajmy się inaczej go wykorzystać w kuchni, tak żeby nie wylądował w koszu. - Każdy piekarz wie, ile serca wkłada się przygotowanie bochenka chleba. Przygotowanie pieczywa to długotrwały proces, pochłaniający nawet do kilkunastu godzin. Trudno się pogodzić z tym, że pieczywo, które jest tak ważne w polskiej tradycji, jest przez część Polaków po prostu wyrzucane - mówi Jarosław Krystkiewicz, który od ponad 15 lat pracuje jako piekarz w piekarni Asprod.

Przy dobrej jakości, świeżym chlebie wystarczy masło z plasterkiem pomidora, aby przygotować pyszną i wartościową kanapkę. Przy pieczywie, które już trochę poleżało, potrzeba odrobiny więcej fantazji, natomiast efekty są tego warte. - Czerstwy chleb możemy wykorzystać do przygotowania wszelkiego rodzaju grzanek, tostów czy zapiekanek: z serem żółtym, z pomidorami, z pieczarkami lub na słodko, na przykład tosty francuskie – przekonuje dietetyk Katarzyna Piotrowska. Osoby, które zwracają uwagę na kalorie, zamiast sera żółtego mogą wybrać pastę warzywną lub podgrzać chleb w piekarniku zamiast go smażyć  – tak przygotowany będzie równie smaczny.

Jeśli nie przepadamy za gorącymi kanapkami możemy wykorzystać pieczywo do przygotowania… kotletów. Namoczona bułka w wodzie doskonale się sprawdzi jako dodatek do kotletów mielonych: zarówno mięsnych, jak i warzywnych. Ale to nie wszystko. Znawcy kuchni wiedzą też, jak ważna jest odpowiednia konsystencja sosu: dodanie kromki chleba bez skórki pod koniec gotowania pomoże zagęścić sos. Do takich zastosowań najlepiej się sprawdzi razowiec bez dodatku ziaren. Czerstwy chleb zabłyśnie smakiem również w pysznej, lekkiej sałatce: panzaelli.

Materiał: infoWire.pl

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (1) Zgłoś naruszenie zasad

    • 2 (2)

    pol, w dniu 02-11-2020 15:48:04 napisał:

    Czerstwą bułkę smaruję delikatnie wodą i wkładam na kilkanaście sekund do mikrofali i po bólu, smakuje jak z pieca!

    odpowiedz

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Szkolenie z pierwszej pomocy
49PLN
Sporządzanie listy płac
od 50PLN
Ramka wodna na zdjęcie
25,90PLN
Budowa magazynów
Bezpłatne kontrolowanie sprawności zawieszenia
Kolaż ze zdjęć 30x40
16,00PLN
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Zezwolenie na przetwarzanie odpadów
od 2000PLN
0

Prawo pocztowe. Prezydent podpisał nowelizację ustawy

Ustawa umożliwia przekazanie Poczcie Polskiej# 2,052 mld zł dotacji na finansowanie kosztu netto obowiązku świadczenia usług powszechnych w latach 2021-2024 r.

(czytaj więcej)
0

Dzisiaj Wielki Piątek. Czas smutku, żałoby i skupienia

Wielki Piątek jest czasem powagi, smutku, żałoby i skupienia#. W kościele tego dnia nie odprawia się mszy św., tylko ma miejsce wieczorna Liturgia Męki Pańskiej. Najważniejszym jej elementem jest adoracja krzyża. Wierni podchodzą do krucyfiksu, przyklękają i symbolicznym ucałowaniem wyrażają przyjęcie odkupienia Jezusa. Liturgię wielkopiątkową kończy przeniesienie Najświętszego Sakramentu z ciemnicy do tak zwanego Grobu Pańskiego upamiętniającego złożenie do grobu ciała Chrystusa. Grób Pański stanowi ważny element Wielkiego Piątku i jego przygotowywanie jest szczególnie polskim zwyczajem. W grobach tych są często symbole narodowe oraz nawiązania i aluzje do aktualnych wydarzeń oraz problemów społecznych.

(czytaj więcej)
0

Prawdziwy test umiejętności. Zgrupowanie zwane "pętlą taktyczną"

Żołnierze kompanii logistycznej #8. Kujawsko-Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej, którzy w minionych 14 dniach odbywali szkolenie zintegrowane na poligonie w Łojewie, pomyślnie zakończyli końcowy egzamin podsumowujący znajomość wojskowej wiedzy praktycznej doskonalonej podczas tego zgrupowania poligonowego zwany „pętlą taktyczną”.

(czytaj więcej)
0

Pod Bydgoszczą wylądowało UFO? Tajemniczy spodek pod lasem

- To spodek obcej cywilizacji, UFO, a może to jakieś urządzenie szpiegowskie# z innego kraju? - spekulują mieszkańcy Tarkowa Dolnego w powiecie bydgoskim na widok dziwnego pojazdu, który stanął na jednej z łąk pod lasem w powiecie bydgoskim.

(czytaj więcej)