Dziś mamy 17 maja 2022, wtorek, imieniny obchodzą:

09 maja 2022

Kulinarna podróż po świecie smaków. Inspiracje na dania z grilla

fot. InfoWire.pl

fot. InfoWire.pl

Kilka dni temu rozpoczął się już# prawdziwy grillowy festiwal! To wyjątkowy czas, okazja do spotkań z rodziną i znajomymi, wspólnego przyrządzania potraw i biesiadowanie przy stole w coraz cieplejsze wieczory. Jeśli zastanawiasz się, co tym razem rzucić na ruszt, w artykule znajdziesz garść inspiracji i przepisów na znane potrawy oraz te, które smakiem przywołają odległe zakątki świata.

W Polsce tradycja na wspólne biesiadowanie w plenerze, przy grillu sięga mniej więcej lat 80-tych ubiegłego stulecia, kiedy wiosną na działkach unosił się charakterystyczny zapach pieczonej kiełbaski. Przez kolejne dziesiątki lat zwyczaj ten zdobywał coraz większą popularność. Na przestrzeni lat rozszerzył się również asortyment produktów do pieczenia. Obecnie grillujemy nie tylko mięso, ale także warzywa oraz idąc za przykładem Holendrów czy Hiszpanów, owoce.

Wśród osób jedzących mięso niekwestionowaną królową grilla w Polsce jest w dalszym ciągu kiełbasa. Podobnie jest u naszych sąsiadów zza zachodniej granicy, gdzie serwuje się Bratwurst. Kiełbaskę można podawać w bułce à la hot dog, nadziewając ją serem lub warzywami. Pamiętajmy, że idealny smak kiełbaski z grilla uzyskamy, nacinając ją przed pieczeniem. Doskonale komponuje się ona z sosem chrzanowo-musztardowym i pieczywem, uprzednio podgrzanym na grillu. Palce lizać!

Kiełbasa z grilla z sosem chrzanowo-musztardowym

Czas przygotowania: 60 min.

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 500 gramów kiełbasek
  • 1 opakowanie sosu sałatkowego czosnkowego Knorr
  • 2 łyżki Majonezu Hellmann's Oryginalny
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki chrzanu

Sposób przygotowania:

  1. Połącz sos sałatkowy Knorr z Majonezem Hellmann's, śmietaną, musztardą i chrzanem. Pozostaw dressing w lodówce na godzinę.
  2. Kiełbaski ponacinaj w kratkę, a następnie grilluj przez 10 minut, obracając kilkakrotnie.
  3. Kiełbaski podawaj z sosem chrzanowo-musztardowym i pieczywem podgrzanym na grillu.

Wege grill – bogactwo możliwości!

Na grillu doskonale sprawdzą się… owoce! Idealnymi będą te egzotyczne: banan, ananas, brzoskwinia czy arbuz, które podczas obróbki termicznej stają się miękkie i bardzo aromatyczne. Po prostu rozpływają się w ustach! Można do nich dodać czekoladę lub płatki migdałów, posypać cynamonem, uzyskując doskonały deser. Uzupełnieniem takich ciepłych słodkości będzie jogurt naturalny i miód. Grillowanie owoców popularne jest między innymi w krajach Ameryki Południowej, ale także w Europie – w Belgii, Hiszpanii czy Holandii.

Znaną alternatywą dla mięsnych potraw z grilla są warzywa, świetnie sprawdzą się solo, jak i w szaszłykach z dodatkiem twardych serów, np. halloumi. Grillujemy cukinię, bakłażana, ziemniaki, marchewkę, paprykę, cebulę i inne roślinne frykasy. W trakcie pieczenia skórka warzyw pięknie się karmelizuje, a wewnątrz pozostaje miękki miąższ. Podawane z dipem na bazie jogurtu naturalnego, dodatku majonezu oraz szczypty ulubionych przypraw stanowią prawdziwą ucztę dla podniebienia.

Zapraszamy w podróż do Indii z warzywami w istnie orientalnym wydaniu dzięki odpowiednim przyprawom i świeżej kolendrze.

Warzywa po indyjsku

Czas przygotowania: 30 min

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 2 cebule czerwone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry
  • 3 – 4 cm imbiru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/3 szklanki oleju sezamowego
  • 2 cytryny
  • 1 łyżka garam masala

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana, cukinię, marchewkę i paprykę pokrój w plastry. 
  2. Cebulę pokrój w plastry.
  3. W misce zmieszaj dwa rodzaje olejów, sok z cytryny. Dodaj drobno posiekany czosnek, garam masalę, świeżo starty imbir oraz przyprawę Knorr.
  4. Do marynaty wsyp warzywa. Delikatnie wszystko wymieszaj i pozostaw na 30 minut.
  5. Warzywa grilluj, aż będą dobrze zarumienione. Po usmażeniu przełóż wszystkie do miski, w której pozostała marynata.
  6. Na końcu dodaj posiekaną kolendrę i natychmiast podawaj.

Grill inspirowany kuchnią amerykańską

Barbecue to popularne w Stanach Zjednoczonych przyjęcia na świeżym powietrzu. Nazwa ta pochodzi od specjalnej formy grillowania mięsa, które poddawane jest obróbce termicznej w dość niskiej temperaturze i pod przykryciem. To dość długi proces, podczas którego białko w mięsie ścina się powoli. W ten sposób otrzymujemy niepowtarzalny smak i fakturę mięsa. Z zewnątrz pozostaje ono chrupkie, a w środku niezwykle miękkie i aromatyczne.

BBQ to także sos, który w Stanach Zjednoczonych jest takim samym must have jak w Polsce ketchup czy musztarda. Znajdź chwilę i przygotuj go samodzielnie w domu, by poczuć klimat amerykańskiego grilla.

Sos BBQ

Czas przygotowania: 15 min.

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 opakowanie przyprawy do wieprzowiny Knorr
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • 1 łyżeczka soku z pomarańczy
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka sosu Worchester
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 80 mililitrów oleju
  • 1 szklanka ketchupu Hellmann's Łagodny

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju podsmaż pokrojony w drobną kostkę czosnek i cebulę, aż nabiorą brązowego koloru.
  2. Wymieszaj je z Przyprawą Knorr i wszystkimi pozostałymi składnikami. Sos doskonale sprawdzi się jako marynata do mięs pieczonych na grillu, na przykład skrzydełek lub udek kurczaka, jak i żeberek wieprzowych.
  3. Sos barbecue dodawany do hamburgerów podkreśli smak wołowiny lub wegetariańskiego hamburgera. Znakomicie pasuje do szaszłyków z wieprzowiny z owocami, które można serwować z ryżem lub pieczonymi ziemniaczkami z grilla.

Szaszłyk wieprzowy z owocami

Czas przygotowania: 45 min.

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 1 opakowanie Przyprawy do wieprzowiny Knorr
  • 1/2 szklanki domowego sosu Barbecue. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas, możemy skorzystać z gotowego Sosu BBQ Hellmann’s
  • 2 czerwone cebule
  • 8 suszonych moreli
  • 8 suszonych śliwek
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 6 patyczków do szaszłyków
  • 2 opakowania ryżu

Sposób przygotowania:

  1. Mięso pokrój w dużą kostkę, a cebulę na ćwiartki.
  2. Mięso zamarynuj w gotowym sosie BBQ, igiełkach rozmarynu oraz Przyprawie Knorr. Odstaw na pół godziny.
  3. Na patyczki nabijaj najpierw kawałek mięsa, następnie morelę, cebulę i śliwkę. Powtarzaj kolejność.
  4. Gotowe szaszłyki grilluj po kilka minut z każdej strony.
  5. Podawaj na ugotowanym ryżu.

Materiał: InfoWire.pl

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Przeglądy gaśnic
od 50PLN
Szkolenia pierwsza pomoc
od 50PLN
Szkolenia bhp wstępne
od 30PLN
Pomoc przy kontroli ZUS
od 50PLN
Obraz (wym. 42x56)
39,90PLN 20,00PLN
Wypalenie zawodowe jako przyczyna występowania wypadków przy pracy
49PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Olej zwyczajny 0,9l
6,99PLN
0

W restauracji za przyjęcie komunijne zapłacimy od 120 do 400 zł od osoby

Pierwsza komunia to niezwykły moment w# życiu katolickich rodzin. Niemniej zorganizowanie przyjęcia komunijnego może być nieco stresujące. Aby móc w pełni cieszyć się tym dniem, warto wcześniej zaplanować szczegóły przyjęcia i ceremonii. Nie musisz organizować drogiej imprezy w restauracji, aby świętowanie komunii Twojego dziecka okazało się sukcesem. Warto jednak poświęcić trochę czasu, aby zadbać o wszystkie szczegóły.

(czytaj więcej)
0

Jak wykończyć mieszkanie, zanim ono finansowo wykończy Ciebie? Oto jak uniknąć ukrytych kosztó

Tylko w okresie styczeń-marzec 2022 r. deweloperzy oddali do użytku 54,7 tys. nowych mieszkań w całej Polsce#. To oznacza, że co miesiąc w naszym kraju przybywa średnio kilkanaście tysięcy szczęśliwych nabywców swojego „M”. Najpierw zakup lokum, które istnieje tylko na papierze, a potem odebranie już kluczy do własnego nowego mieszkania to dla wielu spełnienie marzeń, ale kiedy pierwsze emocje już opadną, okazuje się, że stajemy przed kolejnym, nie mniej wymagającym zadaniem: wykończeniem i aranżacją wnętrza. Budżet, który trzeba przeznaczyć na ten cel, to obok zakupu, kolejny duży koszt, tym bardziej, że ceny potrzebnych materiałów i usług rosną w astronomicznym tempie. Przykład? W marcu 2022 r. w porównaniu z analogicznym okresem zeszłego roku, ceny najpopularniejszych materiałów budowlanych są wyższe średnio o 28%[2] i ciągle rosną! Sytuacji nie poprawia też rekordowa dwucyfrowa inflacja, wyższe oprocentowanie kredytów hipotecznych, rosnące ceny prądu i gazu. Rachunki za ten pierwszy są już o 24 proc. wyższe niż w 2021 r.[3] To wszystko sprawia, że kwoty, które świeżo upieczeni właściciele mieszkań zabezpieczyli na wykończenie i zagospodarowanie swoich lokali, topnieją z dnia na dzień. Jeśli nie będziemy wystarczająco ostrożni, łatwo możemy wpaść w nieplanowane długi! O tym, jak tego uniknąć w kolejnym materiale Intrum z cyklu „Ogarniam finanse”!

(czytaj więcej)
0

Złap chwilę dla siebie! Dlaczego nie warto rezygnować ze śniadania?

Wiecznie zimna kawa – brzmi znajomo? To niestety standardowe# śniadanie niejednej mamy. Najwyższy czas z tym skończyć! Tylko zdrowa i szczęśliwa mama jest w stanie zapewnić beztroskie i radosne dzieciństwo swoim pociechom. Ale zacznijmy od początku, tzn. pierwszego posiłku w ciągu dnia. Potem pójdzie już z górki.

(czytaj więcej)
0

Doręczanie listów poleconych bezpośrednio do rąk adresatów

Od 16 maja 2022 r., wychodząc# naprzeciw oczekiwaniom Klientów, Poczta Polska przywraca standardowy sposób doręczania wszystkich przesyłek listowych rejestrowanych bezpośrednio do adresata. Doręczanie zostało ograniczone podczas epidemii, kiedy przesyłki polecone niewymagające potwierdzenia odbioru były doręczane wyłącznie do skrzynek oddawczych, z uwagi na bezpieczeństwo Klientów i pracowników.

(czytaj więcej)