Dziś mamy 7 października 2022, piątek, imieniny obchodzą:

15 września 2022

Jak dobrze zacząć dzień? Śniadanie – źródło cennych witamin

fot. pow.

fot. pow.

Kanapka to wciąż niekwestionowana królowa polskich śniadań. #Potwierdziły to badania przeprowadzone w 2021 r. przez Biedronkę i IPSOS. Tymczasem, w dobie szalejącej inflacji, rekordy bije jeden z jej zwykle podstawowych składników – masło. Jego cena w tym roku wzrosła od stycznia do sierpnia średnio aż o 70% - z 4,69 zł do 7,99 zł. Jeden rzut oka na sklepowe półki wystarczy, by stwierdzić, że tak naprawdę drożeją wszystkie podstawowe produkty spożywcze. Ale jeść trzeba. I to najlepiej zdrowo. Bo w tym, że jesteśmy tym, co jemy, jest wiele prawdy. Wyjaśniamy, dlaczego warto uwzględniać w swoim rozkładzie dnia śniadania, a także podpowiadamy, czym zastąpić kultową kanapkę.

Wiele osób pomija poranny posiłek, ponieważ spieszy się do wyjścia – do pracy czy szkoły. To błąd. Powinniśmy coś zjeść na długo przed obiadem. Jeśli tego nie zrobimy, możemy być tak głodni później, że zamiast po wartościowy posiłek, sięgniemy po produkty o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, co prędzej czy później przyniesie opłakane skutki.

Wiele hałasu o … śniadanie
Czy śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia? Faktem jest, że po przebudzeniu poziom cukru we krwi, którego organizm potrzebuje, aby mięśnie i mózg pracowały jak najlepiej, jest zwykle niski. Śniadanie pomaga je uzupełnić. Jeśli ciało nie otrzymuje „paliwa” z pożywienia, możemy czuć się pozbawieni energii – i bardziej podatni na przejadanie się później, w ciągu dnia.
Śniadanie daje również szansę na dostarczenie niektórych witamin i składników odżywczych, zawartych w zdrowej żywności, takiej jak nabiał, zboża i owoce. Obecnie prawdopodobnie jednym z najbardziej niedocenianych wśród zdrowej żywności jest żółty ser. – Wiele osób zapomina o tym, że sery żółte dostarczają dużej ilości białka, wapnia, witamin i minerałów – czyli wszystkiego, czego człowiek potrzebuje, by zdrowo rozpocząć dzień. – zwraca uwagę Ewa Polińska z MSM Mońki. Jeśli więc nie zjemy śniadania, prawdopodobnie nie otrzymamy wszystkich niezbędnych elementów, których potrzebuje nasz organizm, by prawidłowo funkcjonować.

Co mówią badania?
Większość deklarowanych korzyści płynących ze spożywania śniadania pochodzi przede wszystkim z badań obserwacyjnych, które nie mogą udowodnić przyczyny i skutku. Niemniej z badań przeprowadzonych na ponad 30 000 osób wynika, że osoby, które pominęły śniadanie, spożywały istotnie więcej energii (kcal), węglowodanów, tłuszczów ogółem i nasyconych oraz cukrów podczas obiadu, kolacji i przekąsek niż ci, którzy zjedli śniadanie.

Z kolei najczęstszymi składnikami odżywczymi, których brakowało osobom, które pominęły śniadanie, były: foliany, wapń, żelazo oraz witaminy: A, B1, B2, B3, C i D. – Wiele z nich dostarcza spożywanie żółtego sera. – zauważa Ewa Polińska z MSM Mońki. – Już 30 gramów zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na wapń. Sery żółte są także doskonałym źródłem fosforu, magnezu, potasu, witaminy D i A oraz witamin z grupy B. – wylicza.

Jedząc zdrowo, możemy, a nawet powinniśmy, czerpać z posiłku przyjemność. Pod względem smaku dla wielu z nas mało co, może się równać z serem. Ten zaś, w odpowiednim towarzystwie, sprawi, że kanapki z ulubionym pieczywem, mogą być prawdziwą ucztą. Jako ciekawą alternatywę warto wypróbować pumpernikiel przekładany serem Aldamer, czosnkiem i oregano z łososiem wędzonym i świeżym koprem. Tak wyśmienicie rozpoczęty dzień musi się udać!

Pumpernikiel przekładany musem serowym z sera Aldamer czosnku i oregano z łososiem wędzonym i świeżym koprem
5 sztuk pumpernikla
200 g sera Aldamer MSM Mońki
4 g czosnku
100 g majonezu
100g łososia wędzonego
oregano świeże, sól pieprz do smaku
koper do dekoracji

Mus serowy z sera żółtego
Ser Aldamer i czosnek ścieramy na tarce, na małych oczkach. Dodajemy majonez i posiekane oregano. Dokładnie wszystko łączymy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i świeżym chili.
Pumpernikiel smarujemy przygotowanym musem serowym. Dwa chlebki smarujemy musem serowym z jednej tylko strony, a pozostałe – z obu. Układamy chlebki jeden na drugim aż powstanie nam tort. Dociskamy do równego kształtu i odstawiamy do lodówki na 30 min.
Schłodzony pumpernikiel kroimy w paski grubości 1 cm w taki sposób, żeby wyglądał jak kawałek tortu. Układamy go na talerzu bądź półmisku. Formujemy z wędzonego łososia różyczki i układamy na torciku.
Do dekoracji możemy użyć świeżych ziół, kiełków lub rukoli i żółtego sera Aldamer.

Materiał: Karolina Cempel

Oceń artykuł: 0 0

Czytaj również

udostępnij na FB

Komentarze (0) Zgłoś naruszenie zasad

Uwaga! Internauci piszący komentarze na portalu biorą pełną odpowiedzialność za zamieszczane treści. Redakcja zastrzega sobie jednak prawo do ingerowania lub całkowitego ich usuwania, jeżeli uzna, że nie są zgodne z tematem artykułu, zasadami współżycia społecznego, a także wówczas, gdy będą naruszać normy prawne i obyczajowe. Pamiętaj! -pisząc komentarz, anonimowy jesteś tylko do momentu, gdy nie przekraczasz ustalonych zasad.

Komentarze pisane WIELKIMI LITERAMI będą usuwane!

Dodaj komentarz

kod weryfikacyjny

Akceptuję zasady zamieszczania opinii w serwisie
Komentarz został dodany. Pojawi się po odświeżeniu strony.
Wypełnij wymagane pola!



LOKALNY HIT

Ramka na 4 zdjęcia
39,90PLN 27,90PLN
Szkolenia bhp okresowe
od 70PLN
Analiza stanu bhp w firmie
od 50PLN
Bezpłatne kontrolowanie sprawności układu kierowniczego
Bezpłatne kontrolowanie sprawności ustawienia świateł
Konstrukcje stalowe
Ramka na zdjęcia
13,90PLN 8,90PLN
Budowa hal
0

„Toksyczna agentura”. Bezpieka i jej tajni współpracownicy

Kolejna książka doktora Adama Węsierskiego pt. #„Toksyczna agentura”, t. 3, Toruń 2022, która prezentuje ponad 200 biogramów TW komunistycznego aparatu bezpieczeństwa oraz ich szkodliwość.

(czytaj więcej)
0

Potrzeby psa i kota. Czyli szczęśliwy pupil nie tylko od święta

Światowy Dzień Zwierząt obchodzony jest co roku 4 października#. Data ta stała się międzynarodowym świętem praw i dobrostanu zwierząt. Jako opiekunowie czworonożnych pupili chcemy zapewnić im szczęście i zdrowie. Jak to zrobić? Wystarczy każdego dnia zadbać o zaspokojenie potrzeb behawioralnych naszego psa i kota. A z okazji ich święta celebrujmy wspólny czas podczas spaceru, zabawy lub częstując ulubieńca zdrowym smakołykiem.

(czytaj więcej)
0

1 października. Jak ucztować w Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu?

Analitycy z Polskiego Instytutu Ekonomicznego zwracają uwagę, że# w Polsce coraz więcej osób ogranicza ilość spożywanego mięsa. Eksperci PIE, powołując się na dane z ankiety Global Consumer Survey z 2021 r., wskazali, że 7 proc. osób w wieku 18-29 lat jest wegetarianami, a 1 proc. weganami. Według badań przeprowadzonych przez Maczfit, w aglomeracjach miejskich może być nawet 20% wegetarian. Tymczasem jeszcze w 2014 r. CBOS podawał, że wegetarianizm deklaruje zaledwie 1% społeczeństwa. Wzrost jest zatem ogromny, a Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu świętuje coraz więcej osób.

(czytaj więcej)
0

"Bezpieczeństwo energetyczne nie ma ceny". Rozmowa z Jerzym Gawędą

Od kilku miesięcy mówi się o kryzysie energetycznym w Europie. Wysokie #ceny energii, surowców, problem z dostępem do nich jest niezwykle ważny i trudny. O możliwościach jego rozwiązania rozmawiamy z Jerzym Gawędą, radnym Sejmiku Wojewózdtwa Kujawsko-Pomorskiego z klubu radnych PiS.

(czytaj więcej)